Ce spune un profesor specialist de ATI din Franța despre cazurile de la Spitalul Pantelimon. Pacienții mai aveau sau nu șanse de supraviețuire?

Publicat: 12 08. 2024, 10:21
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Cazul șocant al celor două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, arestate preventiv, a generat interes internațional, atrăgând și atenția specialiștilor din domeniu din afara țării.

Într-o intervenție la Antena 3 profesorul Dan Longrois, specialist în Anestezie și Terapie Intensivă în Franța și membru al Comitetului Științific al Societății de ATI, a discutat despre situația pacienților din Unitățile de Terapie Intensivă (ATI).

Când un pacient se află sub administrarea unor doze extrem de mari de noradrenalină, presiunea arterială poate să nu fie suficientă pentru a susține viața, spune medicul ATI din Franța.

„Acest pacient sub dozele de noradrenalină care erau foarte foarte mari nu avea o presiune arterială compatibilă cu viaţa.Nici creierul nu mai este irigat, nici inima nu mai este irigată, nici celelalte organe, rinichiul, ficatul.

Aşa că în şocul refractar orice aţi face, creşteţi noradrenalina, o păstraţi, o diminuaţi, intrăm într-o zonă din care nu se mai iese, din nefericire.  E foarte greu de discutat despre intenţionalitate, nu pot să mă pronunţ.

Faceţi o specialitate ca anestezia şi terapia intensivă care necesită o pregătire prelungită şi sacrificii personale, pentru că faceţi gărzi în weekend nu ca să omorâţi pacienţi, faceţi asta ca să încercaţi să salvaţi pacienţi”, a spus Dan Longrois.

Două doctorițe, acuzate de omor calificat

Procurorii au reținut inițial, pentru 24 de ore, doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron de la Secția ATI a Spitalului „Sfântul Pantelimon”, fiind acuzate de omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat.

Ulterior, ele au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, după ce instanța a emis un mandat în acest sens. Cele două cadre medicale sunt suspectate că au provocat moartea unui pacient de 54 de ani, aflat în stare gravă, prin scăderea deliberată a dozei de Noradrenalină, în două rânduri, în martie și aprilie 2024, ceea ce a dus la decesul acestuia.

Citește mai mult pe acest subiect: 

STENOGRAME: Discuție halucinantă între „Doamna cu coasa” de la „Sf. Pantelimon” și iubitul ei: „Tre’ să-l lași pe Cel de Sus să decidă”

Medicul Răzvan Jitianu, singurul medic care acceptă postul de MANAGER interimar la Sf Pantelimon. Colegii lui se feresc de această răspundere