După răcorirea din vară, când temperaturile au atins valori uriașe și singura scăpare a fost aparatul de aer condiționat, a venit și „nota de plată” pentru români.
Aparatele de aer condiționat au mers non-stop și acum vin facturile. Pe timp de vară, aparatul AC a devenit cel mai mare „vampir” de energie din casă, cu „scoruri” amețitoare.
Un client din Târgu Jiu care plătea în iunie 46 de lei și care beneficia de plafonul de 68 de bani pe kWh, are acum de achitat peste 100 de lei, la un preț de 80 de bani pe kWh.
Consumul de energie electrică a crescut cu 8%, cu fiecare grad în minus setat la aerul condiționat, scrie observatornews.ro.
Alt consumator din Capitală are, pentru august, o factură de peste 300 de lei, în contextul în care în iulie avea de plătit doar 165 de lei.
În altă ordine de idei, o persoană singură, care locuiește într-un apartament cu două camere din Capitală, la ultimul etaj, a primit o factură de 650 de lei, aproape 700 de lei pentru luna iulie, în condițiile în care înainte avea o factură care nu depășea 120 de lei. A folosit aerul condiționat, asta pentru că nu putea îndura căldura la etajul 4. În plus, acesta a folosit un boiler, deoarece nu a avut apă caldă.
Nota de plată e tot mai mare pe măsură ce am ținut aparatul AC pornit fără măsură. Într-o singură lună, aparatul a consumat și peste 350 kWh.
Specialiștii precizează că, dacă am folosi aparatul 30 de zile ținând cont de o funcționare de opt ore pe zi, asta ar însemna un cost suplimentar de peste 460 de lei pe lună din bugetul nostru, cost suplimentar față de costul facturii pe care îl avem. Cu fiecare grad în minus setat la aerul condiționat, consumul de energie a crescut cu 8%.
Peste 30% din gospodăriile din România au cel puțin un aparat de aer condiționat și cele mai multe locuințe dotate cu aer condiționat sunt în Capitală, peste 70%.