Potrivit specialiștilor, în fiecare an mor în medie 30 de persoane pe litoralul românesc din cauza curenților rip, fiind făcute chiar cercetări în acest scop.
Curenții rip apar din ce în ce mai des pe litoralul românesc. Fenomenul este denumit valul pătrat și este extrem de periculos chiar și pentru cei care știu sa înoate foarte bine.
Cercetătorii au analizat anii trecuți nu mai puțin de 34 de sectoare de plajă, între Năvodari și Vama Veche, pe baza imaginilor satelitare de mare rezoluție. Din cei 40,3 kilometri studiați, 74% sunt afectați de curenții rip, cu frecvență mai mică sau mai mare.
Sunt anumite porțiuni în Marea Neagră unde sunt curenți foarte periculoși. Acești curenți, care arată ca un râu care curge prin mare, îi pot pune în dificultate și pe cei mai experimentați înotători. Pur și simplu te târăsc de pe suprafața apei și te duc în larg, spun salvamarii. Cei care cad pradă acestui curent trebuie să încerce să înoate nu împotriva curentului, ci paralel cu plaja, până când ies din zona periculoasă și atunci pot reveni în siguranță la mal.
Dacă ai informații, poți să identifici un curent chiar de pe mal. De exemplu, dacă sunt valuri pe mare, dar există o zonă îngustă, perpendiculară cu plaja, cu apă liniștită – dar tulbure sau închisă la culoare –, acesta este un curent rip. Pe acolo se întoarce către larg apa adusă la mal de valuri. S-ar putea să ducă cu ea și o linie de spumă, sedimente, alge sau alte materiale plutitoare, astfel încât curentul rip e mai ușor de urmărit. Dar acesta poate să apară și când nu sunt valuri – atunci, apa este mai agitată în zona prin care se întoarce către larg.
Specialiștii spun că este nevoie ca turiștii să fie avertizați, prin editarea unor broșuri sau realizarea unor panouri informative pe plaje, mai ales că românii nu știu ce este un curent rip.
Deja cinci persoane au murit în acest sezon estival. Cea mai bună recomandare facută de salvamari este aceea de a nu înnota pe lângă diguri.
Sursa foto: Pexels.com