Prima pagină » Actualitate » Ce sunt, de fapt, „feliile de măr” din meniul McDonald’s România. Reacția Asociației pentru Protecția Consumatorilor

Ce sunt, de fapt, „feliile de măr” din meniul McDonald’s România. Reacția Asociației pentru Protecția Consumatorilor

Ce sunt, de fapt,

Pentru mulți părinți, alternativa pentru meniurile clasice de la McDonald’s o reprezintă meniul pentru copii cu felii de măr. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a tras însă un semnal de alarmă cu privire la ingredientele din meniul destinat juniorilor.

„McDonald ‘s le oferă copiilor felii de măr îmbogățite cu acid ascorbic și acid citric!”, scrie Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.

Internauții explică însă că acidul ascorbic este vitamina C, iar acidul citric este sarea de lămâie, altfel feliile de măr s-ar oxida.

„Asta e ca si faza cu clorura de sodiu oameni buni daca e o substanță chimică pe care nu o înțelegeți nu o catalogați imediat ca fiind nociva. Substanțele puse au efect antioxidant ca sa nu se înegreasca feliile de mar, ca altfel era toata lumea cu gura pe ei ca uite ce vechi sunt”, explică altcineva.

Ce este acidul ascorbic

Acidul ascorbic este oxidat foarte ușor și de aceea este utilizat ca reducător în soluțiile de developare fotografică (printre alți compuși) și drept conservant.

Expunerea la oxigen, metale, lumină și căldură distrug acidul ascorbic, deci trebuie păstrat la întuneric și răcoare, într-un recipient non-metalic.

Forma oxidată a acidului ascorbic este denumit acid dehidroascorbic.

L-enantiomerul acidului ascorbic se mai numește și vitamina C (numele de „ascorbic” vine de la proprietatea sa de a preveni și vindeca scorbutul). Primatele (incluzând oamenii) și câteva alte specii din regnul animal, notabil fiind cobaiul, și-au pierdut proprietatea de a sintetiza vitamina C și trebuie să o obțină din alimentație.

Acidul ascorbic și sărurile sale de sodiu, potasiu și calciu se folosesc des ca aditivi alimentari antioxidanți. Acești compuși sunt solubili în apă și, deci, nu pot proteja grăsimile de oxidare: pentru acestea, esterii liposolubili ai acidului ascobic cu catenă lungă de acizi grași (ascorbil palmitat sau ascorbil stearate) pot fi folosiți drepti antioxidanți.

Ce este acidul citric

Acidul citric (acid tricarbo-1,2,3-hidroxi-propanoic C6H8O7) este un acid tricarboxilic care se prezintă ca o pulbere incoloră, cu un gust acru, ușor solubil în apă. Este cunoscut și sub numele de sare de lămâie.

Acidul citric este utilizat pentru:

– pentru dizolvarea carbonatului de calciu în procesul de curățare a cazanelor sau vaselor de bucătărie, prin încălzirea apei se depune calcar;
– la conservarea în alimentație, fiind folosit la preparea răcoritoarelor fiind numit „E 330”;
ca peptizator folosit la stabilizarea unor suspensii;
– efect negativ îl are în doze mari, scade pH-ul în alimente crescând însă incidența cariilor dentare;
alt efect negativ în alimentația sugarilor, favorizează absorbția în sânge a metalelor grele (cadmiu, plumb);
– la reducerea sau împiedicarea coagulării sângelui, de aceea este folosit la conservarea sângelui pentru transfuzii în medicină, în raport de 10 : 1 sânge/citrat de calciu;
– la reducerea coroziunii metalelor nobile;
– citratul de calciu utilizat ca hrană pentru căinii cu deficințe de calciu;
– citratul de magneziu folosit în cazul deficiențelor de magneziu din organism;
– citratele servesc la reglarea pH-ului unor medicamente;
– citratul de sodiu este folosit în construcții la reglarea vitezei de legare a cimentului.

Numele aditivilor alimentari europeni relevanți sunt: E300 acid ascorbic, E301 ascorbat de sodiu, E302 ascorbat de calciu, E303 ascorbat de potasiu, E304 esteri ai acidului ascorbic cu acizi grași (i) ascorbil palmitat (ii) ascorbil stearat.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele