Prima pagină » Actualitate » Ce sunt „PELINCUȚELE Domnului”, turtele tradiționale de Crăciun atât de apreciate în Moldova. Motivul pentru care gospodinele le întind pe perne

Ce sunt „PELINCUȚELE Domnului”, turtele tradiționale de Crăciun atât de apreciate în Moldova. Motivul pentru care gospodinele le întind pe perne

Ce sunt „PELINCUȚELE Domnului”, turtele tradiționale de Crăciun atât de apreciate în Moldova. Motivul pentru care gospodinele le întind pe perne

În unele zone din Moldova, gospodinele încă mai păstrează cu sfinţenie o veche reţetă, transmisă din străbuni. I se spune „pelincuțele Domnului”, dar acest desert tradițional mai este cunoscut și sub numele „scutecele lui Iisus”.

Ecaterina Hulea, meșter popular și fostă educatoare, a dezvăluit rețeta „pelincuțelor Domnului”.

De unde vine numele „scutecele lui Iisus”

Renumitul meșter popular spune că a învăţat să prepare turtele de la bunica ei.

„De ce se numesc scutecele lui Iisus? Pentru că Domnul a avut nevoie în primul rând de un scutec, în care a fost învelit atunci când a venit pe lume. Aceste scutece sau turte trebuie să le pregătim cu multă dragoste şi har pentru a preaslăvi Naşterea Domnului Iisus Hristos”, afirmă Ecaterina Hulea.

Când vine vorba de pregătirea „pelincuțelor”, trebuie să avem în vedere un adevărat ritual. Gospodinele din sat se îmbrăcă în straie populare și merg acasă la Ecaterina Hulea. Acolo, pregătesc ingredientele pentru „scutecele lui Iisus”:

  • un kilogram de făină;
  • un praf de sare;
  • apă.

Și nelipsitul sucitor, fără de care munca n-ar avea același rezultat.

Frământarea şi coacerea turtelor durează două ore şi jumătate.

„Folosesc un kilogram de făină, un strop de sare, apă călduţă şi apoi trec la frământat. Mai pun şi un pic ulei, să mi se întindă aluatul şi încep să frământ foarte bine. Secretul acestor scutece este în frământatul care să fie de lungă durată” – Ecaterina Hulea

Turtele se întind pe o pernă albă, curată, învelită într-o pânză albă. Ele sunt tăiate cu un cuţit în semnul crucii. Foile subţiri se coc pe plită sau în cuptor.

Secretul delicioaselor turte, susține gospodina, este „apa de flori” sau siropul din apă neîncepută. Pentru asta, se folosește zahăr, diverse arome și coajă rasă de lămâie.

„Pe turtele subţiri ca hârtia se presară miere de albine, arome, lămâie, rahat, halva şi miez de nucă din abundenţă” – Ecaterina Hulea

„Pelincuțele Domnului” se dau de pomană rudelor și vecinilor în Ajun, dimpreună cu prune uscate, sarmale de post şi colaci, scrie adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI:

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele