Ce trebuie să conțină o farfurie echilibrată, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic. Greșeala pe care să NU o facem când mâncăm

Publicat: 27 11. 2024, 12:51
Cum arată farfuria echilibrată, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic / sursă foto: Envato, captură

Ce ar trebui să conțină o farfurie echilibrată? Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce elemente trebuie să conțină farfuria, pentru a avea un balans nutritiv. 

Farfuria ar trebui să aibă, în primul rând, un diametru de 20-25 de centimetri. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat că nu trebuie să fie exclusă nicio categorie din alimentele principale. Jumătate de farfurie ar trebui să conțină legume.

„Undeva la 20-25 de centimetri ca diametru și, în principiu, să nu fie cu vârf. E foarte important, în suprafața asta, ce combinații facem. Ideal ar fi, ca să fim echilibrați, să nu excludem nicio categorie din alimentele principale. Pe această farfurie echilibrată, jumătate din suprafață o acoperim cu legume – verdețuri, crudități, că sunt sub formă de salată, că sunt murate sau gătite, la abur, legume să fie. Un mic amendament – toate boabele, adică fasole, mazăre, linte, năut nu sunt legume. Ele sunt leguminoase. Nici cartoful nu intră la categoria aceasta de legume. Deci, acolo punem frunzele, verdețurile, lucrurile care sunt colorate, dar extrem de sărace din calorii”, a precizat medicul Mihaela Bilic.

Vezi și Alimentul care poate fi un inamic pentru sănătate. Scade IMUNITATEA cu 97%, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic

Ce trebuie să conțină o farfurie echilibrată

Cealaltă jumătate de farfurie trebuie împărțită în două și să conțină proteine și carbohidrați.

„Cealaltă jumătate de farfurie o împărțim în două. Un sfert punem proteinele – carne, pește, ouă, brânză. Celălalt sfert îl alocăm pentru făinoase, carbohidrați. Aici avem felia de pâine, pastele, orez, cartofii, mămăligă sau toate aceste boabe. Ele au și amidon, și proteine. Cu acestă farfurie nu avem cum să greșim la capitolul echilibrul alimentar, dar și echilibru ca siluetă”, a mai precizat medicul nutriționist, la „Doctor de Bine”, potrivit Stirileprotv.ro.

De asemenea, a mai precizat că se poate consuma ciorba la orice masă a zilei.

„Ciorba o vom considera farfurie de slăbit, în orice context, și putem să o folosim și la masa de dimineață, și la prânz și seara. Nu avem cum să greșim cu ciorba”, a mai spus Mihaela Bilic.

V-ar putea interesa și:

Cel mai bun pate de ficat care se vinde în supermarketurile din România. Mihaela Bilic a găsit varianta cea mai SĂNĂTOASĂ

Mihaela BILIC spulberă orice mit legat de cartofii congelați. Sunt sau nu sănătoși?

Care este singurul aliment cu efect postbiotic, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic. Se găsește în orice supermarket din România

Sursă foto: captură video, Envato