Ce trebuie să dai de pomană de Sfântul Dumitru. Alimentul care nu trebuie să-ți lipsească în zi de sărbătoare

Publicat: 25 10. 2024, 22:09
Ce sa dai de pomana de sfantul dumitru

Află ce trebuie să dai de pomană de Sfântul Dumitru, prăznuit pe 26 octombrie. Care este alimentul ce nu trebuie să-ți lipsească în zi de sărbătoare.

Sfântul Dumitriu este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox. Se spune despre el că este și protectorul iernii și al păstorilor, fiind denumit și „cel ce deschide iarna”. El este considerat protector al ciobanilor, iar de numele lui se leagă obiceiuri specifice, precum sacrificarea unei oi, pentru a prevesti vremea din iarna care vine. De Sfântul Dumitru se aprind focuri pentru purificare, iar în unele regiuni oamenii aprind „Focurile lui Sumedru”, pentru a alunga răul și pentru a aduce noroc. Tinerii au obiceiul de a sari peste flăcări, drept simbol al purificării și al sănătății.

Ce trebuie să dai de pomană de Sfântul Dumitru

În această zi de sărbătoare, în toate bisericile se oficiază slujbe, iar creștinilor le este recomandat să ofere de pomană pentru sufletul celor decedați.

Pe 26 octombrie, în ziua în care este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dumitru, Izvorâtorul de Mir, credincioșii nu au voie să muncească. În calendarul orthodox este cruce roșie, fapt care înseamnă că le este recomandat credincișilor să meargă la biserică și să dea de pomană. Se spune că cei care dau de pomană sunt protejați de cele rele și că bunătatea lor va fi răsplătită înzecit.

Pachetele care se dau de pomană trebuie pregătite cu o zi înainte. Apoi, în ziua de Sfântul Dumitru, pachetele se duc la biserică unde sunt sfințite de preot. Deși orice aliment este bun de dat de pomană, câtă vreme pomana este făcută din suflet, există alimente care nu trebuie să lispească în această zi de sărbătoare. Pe primul loc este coliva, iar în unele zone se dă de pomană grâu fiert în lapte.

De asemenea, alături de colivă, credincioșii mai pot da de pomană și colaci, nuci, mere sau covrigi.

CITEȘTE ȘI:

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce să pui sub pernă în noaptea dintre 25 și 26 octombrie, pentru noroc și abundență