Prima pagină » Actualitate » Ce trebuie să facă șoferii din România cu teste ANTIDROG fals-pozitive

Ce trebuie să facă șoferii din România cu teste ANTIDROG fals-pozitive

Ce trebuie să facă șoferii din România cu teste ANTIDROG fals-pozitive

Testele antidrog care dau rezultate fals-pozitive au lăsat pietoni mulți șoferi. Din păcate, puțini știu ce trebuie să facă în cazul în care pățesc așa ceva.

Situația este destul de complicată, iar rezolvarea unui singur caz poate dura și câteva luni.

Analizele la IML pot dura luni de zile

Dacă nu a consumat substanțe cu efect halucinogen, dar aparatul drugtest tot i-a indicat un rezultat „pozitiv”, un șofer trebuie să aștepte analizele de laborator de la Institutul de Medicilă Legală ”Mina Minovici”.

Iar în cazul în care nu este persoană publică, vezi cazul lui Dorian Popa, amintește Observatorul prahovean, șoferul ajunge pieton chiar și pentru câteva luni de zile.

De asemenea, pe numele său se va deschide și un dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe (art. 336 din Codul Penal).

De la începutul anului 2023 și pe baza analizelor de laborator care au contrazis etilotestul și/sau drugtestul, procurorii au clasat peste 3.700 de dosare penale.

În Prahova, potrivit IPJ, în dotarea structurilor de Poliție rutieră există patru aparate drugtest (marca Drager 5000), cerificate și verificate metrologic, 58 de etiloteste și 38 de etilometre.

La nivelul anului 2023 au fost efectuate  1.292 de testări cu aparatele drugtest și 16.599 de testări cu aparatele etilotest. Din cele 1.292 de testări cu aparatele drugtest, în 84 de cazuri au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Ce riscă șoferii care refuză testarea

Totuși, IPJ Prahova nu a arătat și câte dintre testările drugtest s-au soldat cu rezultate fals-pozitive.

În schimb, mai arată sursa citată, în Brăila ponderea trece de 50% (unul din două rezultate a fost fals pozitiv), în timp ce la nivelul județului Arad este de 0%.

„Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1) şi la art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal. În aceste cazuri, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie”, explică legea IPJ Prahova.

Ce se întâmplă dacă șoferii refuză testarea de către polițiștii rutieri? Iată răspunsul IPJ Prahova:

În conformitate cu prevederile art. 337 din Codul Penal: refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele