Prima pagină » Actualitate » Ce trebuie să faci în caz de CUTREMUR. Sfaturi de la specialiști

Ce trebuie să faci în caz de CUTREMUR. Sfaturi de la specialiști

Ce trebuie să faci în caz de CUTREMUR. Sfaturi de la specialiști

Turcia a fost lovită noaptea trecută de un cutremur devastator, cu magnitudinea 7,4. La numai câteva ore de la dezastru, autoritățile au găsit sute de morți printre ruine și alte câteva mii de răniți.

Și în România ar putea avea loc un cutremut devastator (poate chiar mai mare mare dect cel din 1977), mai ales că zona seismică Vrancea este una extrem de activă. Chiar și noaptea trecută a avut loc un seism cu magnitudinea de 4.5.

Așadar, în cazul acestui adevăr înfricoșător, este important să știm ce trebuie să facem în cazul unui cutremur!

Ce trebuie să faci în caz de cutremur

  • Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
  • Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).
  • Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.
  • În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și trebuie să li se acorde primul ajutor.

Ce spun specialiștii

Dragoş Dănilă, specialist în seismologie la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), a explicat ce trebuie făcut în cazul unui seim.

„Din 1977, am înţeles mai bine de ce s-au prăbuşit clădirile, ce nu a funcţionat şi ce trebuie să facem pentru a le proiecta să reziste la cutremur, mai ales la cele adânci. Dacă nu ştim cât de sigură este clădirea, trebuie să apelăm la un expert, capabil să poată analiza structura. Pasul doi este să ştii cum te comporţi la un cutremur. Este general valabil sfatul să vă adăpostiţi sub o masă sau birou rezistente şi aşteptaţi să treacă cutremurul“, spune Dragoş Dănilă.

De asemenea, expertul spune că adăpostirea sub tocul uşii nu este deloc o soluţie dacă nu ştim cum este construită clădirea. În aceste situații, mai sigură ar fi adăpostirea în poziția ghemuit, lângă un perete de rezistenţă.

Nu trebuie uitat rucsacul pentru situaţii de urgenţă, care trebuie să conţină apă suficientă, conserve pentru două-trei zile, energizante, o lanternă şi telefon pentru comunicare, potrivit Adevărul.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și