Produsele care conţin INSECTE vor ajunge în curând pe rafturile magazinelor din România. Ce trebuie să scrie pe etichete pentru a putea fi recunoscute
Făina de greieri sau de larve va ajunge în curând pe rafturile magazinelor din România după ce, în luna ianuarie, Uniunea Europeană (UE) a aprobat vânzarea acestor insecte pentru consum uman sub formă de pulbere și alte forme uscate.
„Consumul de insecte contribuie pozitiv la mediu, la sănătate și la mijloacele de trai”, se arată într-un comunicat al Comisiei UE.
Pentru europeni, în general, acest lucru e nou și inedit, dar consumul de insecte este de fapt foarte comun, aproape 2 miliarde de oameni consumând insecte în mod regulat, notează Antena 3.
Creșterea insectelor este o alternativă cu emisii reduse de carbon, spre deosebire de producția de carne. De exemplu, creșterea greierilor folosește cu 75% mai puțin CO2 decât fermele de pui.
De asemenea, aceasta ajută la conservarea resurselor, cercetările Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) arătând că greierii au nevoie de șase ori mai puțină hrană decât bovinele pentru a crea aceeași cantitate de proteine.
Cu toate acestea, nu toți sunt de acord cu aprobarea Uniunii Europene pentru consumul de insecte.
În Franța, politicianul de dreapta Laurent Duplomb a criticat decizia UE.
„Nu putem lăsa francezii să mănânce insecte, fără știrea lor”, a spus el.
Cum vor fi etichetate alimentele care conțin insecte
Această îngrijorare provine și din ideea greșită că UE nu va cere ca insectele să fie etichetate clar atunci când sunt amestecate cu alte ingrediente, cum ar fi făina.
Însă, legea cere că pudra de greieri să fie etichetată clar. De asemenea, ambalajul trebuie să menționeze că „ingredientul poate provoca reacții alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee, moluște și acarieni”.
Această afirmație „va apărea în imediata apropiere a listei de ingrediente”, astfel încât clientul să își dea seama dacă pulberea de insecte a fost adăugată la biscuiții sau cerealele preferate.
”Informațiile obligatorii despre alimente trebuie să fie disponibile atât pentru alimente ambalate, cât și pentru alimentele neambalate. Indicarea alergenilor este obligatorie și trebuie furnizată consumatorilor în cazul în care alimentele sunt oferite spre vânzare ambalate sau fără ambalaj”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Euronews.com.