Prima pagină » Actualitate » Ce trebuie să știe românii care vor să plece în vacanță în Grecia

Ce trebuie să știe românii care vor să plece în vacanță în Grecia

Ce trebuie să știe românii care vor să plece în vacanță în Grecia
Ce trebuie să știe românii care vor să plece în vacanță în Grecia

Sute de români au așteptat, weekendul trecut, ore în șir la cozi pentru a putea intra în Grecia prin punctul de frontieră Kulata-Prommachonas.

Autoritățile elene spun că una dintre principalele cauze pentru această situație a fost faptul că mulți dintre turiști nu aveau completat formularul de identificare a pasagerului.

Astfel, trebuie ca turiștii să rețină că trebuie să completeze acest formular, tocmai pentru a evita astfel de situații.

Care sunt documentele necesare pentru intrarea în Grecia?

Un formular de călătorie pe care autoritățile din mai multe țări, inclusiv Grecia, îl solicită la intrarea pe teritoriul lor este cel de localizare a pasagerilor.

Documentul este necesar pentru ca autoritățile să aibă o evidență a numărului de turiști, dar și a locurilor unde se cazează aceștia.

Formularul ar trebui completat cu cel puțin 24 de ore înaintea călătoriei.

Documentul poate fi găsit online, pe sitelul travel.gov.gr și poate fi arătat în vamă direct de pe telefonul mobil.

Persoanele care nu completează acest document riscă o amendă de 500 de euro, potrivit legislației în vigoare în Grecia.

Fiecare călător are obligaţia de a completa Formularul de Localizare Pasager (PLF), cel târziu la ora 23:59 în ziua dinaintea sosirii în Grecia.

Ce documente care atestă starea de sănătate sunt necesare?

Călătorul are obligaţia de a se asigura înainte de plecare că se află în posesia unui certificat care atestă starea sa de sănătate. Documentele acceptate sunt următoarele:

  • Un test PCR cu rezultat negativ efectuat în laborator cu cel mult 72 de ore înainte de plecare;
  • Un certificat de vaccinare emis de autorităţile competente;
  • Un certificat de recuperare de la infecția cu virusul SARS-CoV-2 emis de o autoritate publică sau de un laborator autorizat;
  • Un certificat de test molecular PCR sau a unui test antigen cu rezultat pozitiv, care confirmă faptul că titularul s-a recuperat de la infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel puțin 2 luni înainte de sosire și nu mai mult de 9 luni anterior datei de sosire pe teritoriul elen.

La intrarea în Grecia, vizitatorii pot fi supuși unor teste aleatorii în baza unui sistem de eşantionare ţintită. În cazul unui rezultat pozitiv, acest lucru însemnând că vizitatorul testat este bolnav de COVID-19, acesta va fi cazat temporar într-un hotel de carantină, gratuit.

Copiii cu vârsta de sub 6 ani sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR.

Intrarea călătorilor în Grecia nu este condiţionată de vaccinare. Prezentarea unui certificat de vaccinare facilitează în mare măsură formalităţile la sosire. Cu toate acestea, certificatul de vaccinare sau de prezenţă a anticorpilor nu poate fi considerat „paşaport”.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele