Crăciunul sau Nașterea Domnului, sărbătoare creștină celebrată pe 25 decembrie, are – dincolo de încărcătura spirituală care transcende mileniile – și puterea aproape magică de a aduna, în jurul mesei festive, suflete și destine.
Prilej de reflecție, de bilanț sufletesc și de gânduri îndreptate către cei dragi, Crăciunul este așteptat cu nerăbdare și în penitenciarele din România, iar cei peste 23.000 de deținuți se vor bucura și de gustoasele bucate tradiționale – tobă, sarmale, friptură și cozonac.
Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a transmis, la solicitarea Gândul, meniul special de Crăciun, care va fi pregătit în toate unitățile de detenție.
Deținuții vor primi de Crăciun, la micul dejun, ceai, pâine, brânză, ceapă uscată, pate de porc sau de pasăre și tobă (în funcție de regim și religie).
Meniul de prânz include ciorbă de porc, de pui sau de vită (în funcție de regim și religie), sarmale sau varză a la Cluj, cozonac și apă minerală.
La cina de Crăciun, deținuții vor avea piure de cartofi cu friptură de porc sau de pui la cuptor, salată și un măr
Bineînțeles, potrivit legii, băuturile alcoolice lipsesc din meniul pentru deținuți, însă masa festivă va fi, cu siguranță, apreciată și savurată de cei care, condamnați pentru diverse infracțiuni, se află în spatele gratiilor, departe de familii.