Ce vor mânca liderii europeni la Summitul din Republica Moldova. Preparatele, gătite de doi chefi celebri
Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se desfășoară pe 1 iunie 2023, reunind 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.
Programul Summitului cuprinde o sesiune plenară, cu participarea tuturor delegațiilor, și grupuri de lucru, care vor avea loc în paralel și în cadrul cărora se vor dezbate teme care vizează securitatea, energia și conectivitatea.
Meniul oficialilor europeni
Celor 50 de președinți, premieri și lideri europeni le vor fi servite bucate gătite după rețete tradiționale reinterpretate. Cheful Alex Petrican a făcut echipă cu Vadim Surachii, bucătarul șef de la crama din Bulboaca – un cunoscător desăvârșit al tradițiilor culinare locale.
”Patrimoniul gastronomic al Moldovei va fi promovat la summit, iar liderii care se adună la eveniment vor servi bucate tradiționale moldovenești pregătite după rețete reinterpretate. Meniul a fost testat de cei mai buni critici culinari, iar bucatele vor fi pregătite exclusiv din produse autohtone, pentru a scoate în evidență autenticitatea și calitatea ingredientelor noastre. Moldova se mândrește cu produsele sale agro-alimentare, iar în cadrul summitului si liderii vor putea să vadă acest lucru”, a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al guvernului, în cadrul unei conferințe de presă.
La aperitiv oaspeții vor gusta tradiționalele sărmăluțe, cu umplutură de legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de vin din soiul Saperavi și cu smântână afumată.
O altă gustare inclusă în meniu este ”Roata Norocului” – o tocăniță de vinete și roșii proaspăt tăiate, presărată cu pudră de vin din soiul Rară Neagră și usturoi negru. Denumirea vine de la roata carului cu boi, expusă în moșiile boierești, care este considerată aducătoare de noroc.
La aperitiv, oaspeții vor degusta tradiționalele sărmăluțe cu umplutură de legume în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de vin de soiuri Saperavi și cu smântână afumată. Chiar dacă preparatul național va fi servit într-o versiune reinterpretată, acesta își va păstra gustul autentic. O altă gustare inclusă în meniu este roata norocului – o tocăniță de vinete și roșii proaspăt tăiate, presărată cu pudră de vin din soiuri Rara neagră și usturoi negru.
Oaspeții vor putea gusta și colțunași din dovleac murat cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă, dar și mămăliguță umplută cu brânză de burduf, caș afumat și trufe negre. Mămăliga va fi fiartă în zer obținut din lapte bătut prelucrat după principii japoneze și garnisită cu brânză de burduf, dar și cu trufe negre, deci respectiv este o rețetă reinterpretată. Un alt fel de mâncare servit de oficialii internaționali vor fi rulourile de cartofi umplute cu zacuscă făcută ca la Bulboaca, presărată cu boia afumată și cu semințe de floarea-soarelui și arpagic verde.
De asemenea, oasepeții de seamă din Republica Moldova vor fi serviți cu mușchiuleț de miel în stil moldovenesc cu frunze de varză, coloana infinitului din morcovi și țelină, sos glazurat din struguri din soiuri Saperavi, de asemenea, sos hribi cu ulei cu ceapă verde și un buchet de ierburi, flori de sezon și hrean.
La desert, cei peste 50 de invitați de rang înalt vor putea savura din tradiționala baba neagră cu înghețată din vin din soiul Merlot, alături de un sos de vanilie, jeleu din suc de struguri și un ice wine Riesling din anul 2018.