Prima pagină » Actualitate » Ce vor putea face șoferii în curând. Noua lege RCA schimbă tot!

Ce vor putea face șoferii în curând. Noua lege RCA schimbă tot!

Ce vor putea face șoferii în curând. Noua lege RCA schimbă tot!

Noua lege RCA schimbă numeroase lucruri pentru șoferi. După ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus o serie de modificări ale legii RCA, noul proiect legislativ vine cu modificări importante.  

Potrivit noilor reglementări, șoferii care se aleg cu permisul suspendat își pot suspenda și polița de asigurare pe aceeași perioadă, doar dacă pot menține autoturismul în afara domeniului public. Pentru a putea face acest lucru, șoferul asigurat trebuie să facă la asigurător o cerere, căruia să îi prezinte și dovada, în urma căreia perioada asigurării se va prelungi prin act adiționat.

Mai mult decât atât, mașina ar putea fi verificată chiar și atunci este parcată sau în mișcare fără ca șoferul să fie oprit pentru un control clasic de rutină.

ASF propune, de asemenea, ca BAAR sau asigurătorul RCA să fie obligat să emită, la cerere, certificatul cu istoricul daunelor. Acest certificat ar trebui să conțină informații despre daunele înregistrate de un vehicul în ultimii 5 ani.

Totodată, ASF propune ca organizatorii de evenimente auto să fie obligați să încheie o asigurare pentru eventuale prejudicii. Asigurarea ar trebui să acopere prejudiciile provocate de vehiculele participante la eveniment oricărei părți terțe, inclusiv spectatorilor și altor persoane prezente.

Când poți încheia o asigurare auto obligatorie (RCA)

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto se poate încheia oricând. Asigurarea se poate încheia pe o perioadă cuprinsă între 1-12 luni. La reînnoirea poliței, se poate opta pentru o perioadă de valabilitate de 6-12 luni. Polița se încheie în următoarele situații:

  • În cazul achiziționării unui autovehicul nou, polița RCA fiind obligatorie pentru obținerea înmatriculării;
  • La dobândirea unui autoturism prin leasing, caz în care compania de leasing va fi cea care plătește polița RCA, fiind considerată proprietara vehiculului;
  • La achiziționarea unei mașini second-hand, imediat după ce procesul de vânzare-cumpărare s-a încheiat;
    La expirarea perioadei de valabilitate a poliței RCA.
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și