Record absolut de temperaturi în Europa pentru luna iulie 2023, care a devenit cea mai caldă din istoria continentului de când se fac măsurători. Efectele și pericolele sunt incendiile, furtunile, tornadele sau fenomenul El Niño.
Luna iulie din 2023 a bătut recordul celei mai calde luni înregistrate vreodată pe Terra, cu 0,33°C în plus decât luna care deţinea până în prezent recordul – luna iulie din 2019 – a anuțat marţi serviciul european Copernicus, relatează AFP.
2023, al treilea cel mai cald an dintodeauna
Luna trecută – marcată de canicule şi indendii în întreaga lume – a înregistrat o temperatură a aerului cu 0,72°C mai caldă decât media recentă (1991-2020) a lunilor iulie.
În primele şapte luni ale anului, 2023 se clasează, pentru moment, ca al treilea cel mai cald an înregistrat vreodată.
Fierb și mările
Temperaturile medii globale ale suprafeței mării au continuat să crească din aprilie 2023, după o perioadă lungă de temperaturi neobișnuit de ridicate, atingând niveluri record în iulie.
- Pentru întreaga lună, temperaturile medii globale ale suprafeței mării au fost cu 0,51 °C peste media 1991-2020;
- Atlanticul de Nord a fost cu 1,05°C peste medie în iulie, deoarece temperaturile din partea de nord-est a bazinului au rămas peste medie, iar temperaturile neobișnuit de ridicate s-au dezvoltat în Atlanticul de nord-vest;
- Valurile de căldură marine s-au dezvoltat la sud de Groenlanda și în Marea Labrador, în bazinul Caraibelor și peste Marea Mediterană;
- Condițiile El Niño au continuat să se dezvolte peste Pacificul de Est ecuatorial.
Se dezgheață Artica și Antartica, îngheață Siberia
Întinderea gheții marine din Antarctica a continuat să bată recorduri negative pentru această perioadă a anului, cu o valoare lunară cu 15% sub medie, de departe cea mai scăzută întindere de când au început observațiile prin satelit.
- Ca și în iunie, întinderea zilnică a gheții de mare a Antarcticii a rămas substanțial sub valorile observate anterior pentru perioada anului pe parcursul lunii;
- Concentrațiile de gheață de mare au fost cele mai sub medie în nordul Weddell, estul Bellingshausen și nordul Mărilor Ross, în timp ce concentrațiile peste medie au persistat într-un sector larg al Mării Amundsen;
- Întinderea gheții arctice a fost ușor sub medie, dar cu mult peste minimul record din iulie 2020.
În timp ce cea mai mare parte a Oceanului Arctic a înregistrat concentrații de gheață sub medie, concentrațiile peste medie au predominat la nord de coasta de nord a Siberiei.
Ploi record în nordul Europei, secetă în sud
- Iulie 2023 a fost mai umedă decât media în cea mai mare parte a nordului Europei de la Marea Neagră și Ucraina până în nord-vestul Rusiei;
- Condiții mai uscate decât media au fost experimentate în bazinul mediteranean, Italia și sud-estul Europei având și cele mai mari anomalii;
- Dincolo de Europa, iulie 2023 a fost mai umedă decât media în nord-estul Americii de Nord, Afganistan, Pakistan, nord-estul Chinei, nordul și estul Australiei și Chile;
- Regiunile extratropicale mai uscate decât media au inclus Mexic și sud-vestul Statelor Unite, Asia centrală și de sud-est, sud-vestul Australiei și părți din sudul Braziliei și Paraguay.
În aceste condiții cumulate este de așteptat să se dezvolte fenomenul El Niño.
Citiți și:
VIDEO | România, sufocată de valul de căldură. Când scăpam de caniculă și unde vor fi cele mai mari temperaturi. ”Nu a fost niciodată atât de cald”
După caniculă, vremea se schimbă brusc. Meteorologul Elena Mateescu avertizează: ”Ziua de azi va mai aduce fenomene specifice de instabilitate”
EXCLUSIV VIDEO | Cum ne protejăm de caniculă. Medic: „Organismul este făcut să funcționeze la 37 de grade, poate să apară hipertermia”
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA.
A mai colaborat ca ...
vezi toate
articolele