Arheologii au descoperit, în apropiere de Nurnberg, un cimitir uriaș cu circa 1.000 de schelete ale unor oameni care au murit din cauza ciumei. Aceasta pare să fie cea mai mare groapă comună din Europa.
O echipă de muncitori a descoperit rămășițele a peste o mie de oameni, care ar fi fost răpuși de „Moartea Neagră”.
Arheologii nu se așteptau la nicio descoperire deosebită atunci când au mers într-o zonă de pe Großweidenmühlstrasse din Nürnberg, la mijlocul lunii august. Acolo ar fi trebuit să fie construită o casă de bătrâni. Au existat indicii izolate cu privire la faptul că acolo ar exista rămășițe ale unui fost cămin de copii care se afla acolo în secolul al XIX-lea.
În schimb, experții au descoperit nu numai rămășițe ale cetății și ale căminului, ci și o groapă comună imensă cu cadavre ale unor oameni răpuși de ciumă, în secolul al XVII-lea, conform Spiegel.
Arheologul Julian Decker a condus echipa de experți care au ajuns la Nurnberg.
„Este o priveliște pe care arheologii o văd rar”, spune Decker, „un mort iese după altul”.
Multe dintre oase sunt deteriorate – rezultatul bombelor care au căzut în cartier în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și au trimis valuri de presiune prin pământ.
„Descoperirea ne-a surprins pe toți”, spune Melanie Langbein de la Protecția Monumentelor din Nürnberg. Arhivele orașului nu cunosc încă niciun document care să menționeze groapa comună din spatele fostului zid al orașului. Singura referință este la un spital de ciumă din apropierea locului descoperirii. Cu toate acestea, Langbein crede că nu numai morții din spital au fost îngropați în zonă, ci și cadavre care au fost găsite în oraș. Se știe că în timpul fiecărui val de ciumă, muncitorii municipali au tras căruțe prin oraș adunând pe oricine murise acasă sau pe străzi.