Cea mai MORTALĂ boală din lume. Are o rată de fatalitate de aproape 100%
În pofida progreselor medicinei din ultimele decenii, unele dintre bolile actuale nu sunt aproape deloc controlabile.
În timp ce rata mortalității a scăzut pentru majoritatea celor mai fatale boli din lume, datorită progreselor medicinei și serviciilor de sănătate de-a lungul anilor, multe persistă în continuare în mare măsură.
Una dintre cele mai mortale boli din lume are, de fapt, o rată a mortalității de aproape 100%, ceva nemaiauzit în zilele noastre, arată LadBible.
Boala kuru a fost descoperită pentru prima dată în anii 1950 la triburile canibale din Papa Noua Guinee și este cauzată de o secvență proteică (prion), care se găsește în țesutul cerebral uman contaminat.
Conform Medline Plus, „kuru se găsește printre oamenii din Noua Guinee care practicau o formă de canibalism în care mâncau creierul oamenilor decedați ca parte a unui ritual de înmormântare”.
În timp ce practica de a consuma aceste creiere a încetat în anii 1960, cazurile de kuru au continuat să apară mulți ani după aceea, oamenii continuând să moară din cauza bolii în anii care au urmat.
Perioada de incubație a bolii este una foarte lungă, care poate dura oricât, de la câțiva ani până la chiar decenii.
În timp ce cea mai frecventă perioadă de incubație este între zece și 13 ani, unele cazuri de 50 de ani sau chiar mai mult au fost raportate în trecut.
Dar odată ce aceste simptome apar, individul mai trăiește doar un an, cel mult doi.
Care sunt simptomele?
Unele dintre cele mai frecvente simptome includ dureri de brațe și picioare, dificultăți de mers, dureri de cap, dificultăți la înghițire, tremor și spasme musculare.
Trebuie remarcat faptul că această boală este extrem de rară, în 1957 fiind înregistrate 200 de decese la nivel mondial.
Din 2010 și până în prezent nu a fost raportat niciun deces, deși nu este clar care a fost ultima persoană care ar fi murit din cauza acestei afecțiuni.
Boala Kuru face parte din grupul de boli denumite encefalopatii spongiforme transmisibile sau boli prionice care sunt progresive şi afectează creierul şi sistemul nervos. Bolile prionice cuprind: boala Creutzfeldt–Jakob, noua variantă Creutzfeldt–Jakob (nvCreutzfeldt–Jakob), sindromul Gerstmann–Sträussler–Scheinker, boala Kuru, Insomnia Fatală Familială şi o boală recent descoperită Prionopatia Variabil Proteazo-susceptibilă. Bolile prionice pot fi întâlnite şi la animale: ex: scrapia la oi sau boala vacii nebune la bovine.