Cea mai nouă modificare a CODULUI RUTIER a stârnit revoltă printre șoferi. Decizie drastică pentru cei care refuză testarea cu etilotest sau drugtest

Publicat: 04 07. 2024, 13:55
Actualizat: 04 07. 2024, 13:57

Noutăți pentru conducătorii auto! Șoferii care refuză testarea cu etilotestul sau drugtestul vor rămâne fără permis până vin rezultatele de sânge. Vorbim despre cea mai nouă modificare a Codului Rutier, care a dus la o adevărată revoltă printre români, care au inițiat inclusiv o petiție online, cerând anularea modificărilor din lege. Din momentul publicării ordonanței în Monitorul Oficial, există un termen de 4 luni până când va intra în vigoare.

Mai exact, conducătorii auto sunt revoltați că ar putea rămâne fără permis luni bune, ei explicând că  durează foarte mult uneori să vină rezultatele de analizelor de sânge. Petiția a strâns deja mai bine de 50.000 de semnături.

Instanțele de judecată apreciază că, atunci când se constată o astfel de infracțiune, aplică textul de lege în baza căruia dovada înlocuitoare este fără drept de circulație și permisul nu poate fi eliberat până la finalizarea cercetării penale.

Șoferii se plâng că durează mult până la eliberarea analizelor medicale

Motivul pentru care unii șoferi refuză testarea cu drugtestul este motivată de faptul că, susțin conducătorii auto, jumătate dintre acestea s-au dovedit că dau rezultate fals pozitive.

Înainte, șoferii care refuzau testarea cu drugtestul erau conduși la o unitate de medicină legală pentru recoltarea probelor. În acest caz, medicii decideau dacă sunt apți sau nu să conducă în continuare.

În cazul în care un conducător auto era considerat capabil să se urce din nou la volan atunci avea dreptul să își păstreze permisul de conducere, asta până când veneau rezultatele analizelor.

„S-a stabilit ca determinarea analizelor să se poată face și în laboratoarele de specialitate ale Poliției Române”

Nu toți conducătorii auto sunt însă revoltați de noile modificări, ci unii susțin că era nevoie de ele, mai ales în contextul tragediilor provocate de șoferii drogați și băuți. Noile modificări vor să reducă timpul de așteptare pentru rezultatele probelor biologice pentru droguri.

„Presiunea asupra instituțiilor de medicină legală a devenit una foarte mare și noi am previzionat acest lucru, context în care s-a stabilit ca determinarea analizelor să se poată face și în laboratoarele de specialitate ale Poliției Române, precum și în orice unitate acreditată în acest sens”, a  mărturisit Alexandru Popa, reprezentant al Direcției Rutiere din cadrul IGPR, citat de Digi 24.

 

CITIȚI ȘI:

Etilotest și Drugtest. Ce se întâmplă cu șoferii care nu vor să fie testați. Când poate fi REFUZATĂ testarea / Puțini știu asta!