Prima pagină » Actualitate » Cei mai mulți dintre europarlamentarii români au votat pentru introducerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE. Cine s-a opus

Cei mai mulți dintre europarlamentarii români au votat pentru introducerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE. Cine s-a opus

Cei mai mulți dintre europarlamentarii români au votat pentru introducerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE. Cine s-a opus
Cei mai mulți dintre europarlamentarii români au votat pentru introducerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE. Cine s-a opus

Majoritatea europarlamentarilor români au votat pentru introducerea dreptului la avort în Carta drepturilor omului a Uniunii Europene.

Decizia Parlamentului European va trebui, totuși, adoptată în unanimitate și în Consiliul European.

Prin această decizie, Parlamentul European a făcut un prim pas în ceea ce privește modificarea legislației europene în ceea ce privește introducerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale, ca răspuns la evenimentele petrecute în Statele Unite, unde Curtea Supremă a stabilit că dreptul acesta ţine de decizia fiecărui stat în parte, nefiind unul la nivel federal, decizie văzută drept o mişcare de regres. 324 de eurodeputaţi au votat „pentru” introducerea acestui drept, 155 au fost „împotrivă”, iar numărul celor care s-au abţinut a fost de 38.

Principalul inițiator al rezoluției a fost Partidul Socialiștilor Europeni (PES). Docialiştii, al doilea grup ca mărime din Parlamentul European, au avut co-iniţiatori din Renew Europe, Grupul Verzilor şi Grupul The Left (Stânga), potrivit Adevărul.

Cum au votat europarlamentarii români

Europarlamentarii români din PES au votat în bloc „pentru”. Printre aceștia se numără Rovana Plumb, Victor Negrescu, Carmen Avram, Dragoş Benea, Tudor Ciuhodaru şi Maria Grapini.

Sursa citată notează că este o schimbare la 180 de grade în privința eurodeputaților PSD față de „perioada Dragnea”.

Și europarlamentarii din Renew Europe (USR și REPER) au votat „pentru”, printre aceștia numărându-se Dacian Cioloş, Dragoş Pîslaru, Dragoş Tudorache, Ramona Strugariu, Nicolae Ştefănuţă, Vlad Gheorghe şi Vlad Botoş.

Și unii liberali, care fac parte din Partidul Popular European (grup care nu s-a numărat printre inițiatori) au votat „pentru”, dat fiind faptul că nu au primit indicație să se opună. Printre ei se numără Dan Motreanu, Siegfried Mureşan, Cristian Buşoi şi Vlad Nistor.

Nu toți europarlamentarii români au fost, totuși de acord cu inițiativa. Traian Băsescu, Vasile Blaga, Mircea Hava sau Eugen Tomac au votat „împotrivă”.

S-a abţinut Marian Jean Marinescu (PNL), în timp ce mai mulţi aleşi au lipsit de la vot, cum ar fi Rareş Bogdan (PNL), Gheorghe Falcă (PNL), Mihai Tudose (PSD) şi Dan Nica (PSD).

Articolul introdus este unul scurt şi la obiect privind „Dreptul la avort”. „Orice persoană are dreptul la avort legal şi în condiţii de siguranţă”, este articolul 7A propus spre completarea documentului UE. În rezoluţie este menţionat un regres privind accesul la avort legal şi sunt date exemple ale unor legislaţii restrictive sau problematice pe tema avortului legal. În primul rând, este dat exemplul Poloniei, unde, din 2020, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, avortul se poate face doar în cazurile de viol, incest sau când viaţa femeii este pusă în pericol, cu excepţia situaţiilor în care fătul suferă probleme de sănătate. În Malta, avortul este interzis, în timp ce în Slovacia nu poate fi făcut avort la începutul sarcinii, iar în Ungaria este o procedură complexă, cu recomandări de la ginecolog şi şedinţe de consiliere. Alte state care au o politică restrictivă privind avortul sunt Italia şi Croaţia, potrivit rezoluţiei.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și