Prima pagină » Actualitate » Cel mai iute ARDEI din lume, creat la Buzău. Irită pielea instantaneu chiar și prin mănuși și emite un „gaz” extrem de puternic

Cel mai iute ARDEI din lume, creat la Buzău. Irită pielea instantaneu chiar și prin mănuși și emite un „gaz” extrem de puternic

Cel mai iute ARDEI din lume, creat la Buzău. Irită pielea instantaneu chiar și prin mănuși și emite un „gaz” extrem de puternic
Ardei iute - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău au reușit să creeze cel mai iute ardei din lume, după un proces de dezvoltare care a durat peste 23 de ani. Noua legumă consumată adesea cu sărmăluțe sau  cu o ciorbă delicioasă de burtă este atât de puternică încât irită pielea și atunci când este manipulată cu mănuși în mâini.

BRGV Buzău are în cercetare peste 1.000 de soiuri de ardei iute, variind în formă, dimensiune și culoare. Printre acestea se află și un hibrid experimental, protejat prin coduri, care a fost recunoscut ca fiind cel mai iute în cadrul unei conferințe științifice desfășurate în Australia.

Leguma este atât de puternică încât poate irita pielea, chiar și atunci când este manipulată cu mănuși. Odată tăiat, el emite un gaz extrem de puternic, provocând lacrimare și strănut. Atunci când semințele sunt atinse cu mâna descoperită, pot provoca usturimi extrem de intense.

Acest ardei buzoian, cunoscut sub codul L 13A, a reușit să depășească recordul de iuțime al soiului american Carolina Reaper.

Cercetătorii explică că nivelul de iuțime al ardeiului este direct legat de concentrația de capsaicină, o substanță care, conform studiilor, aduce multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea durerii, îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și capacitatea de prevenire a cancerului.

Costel Vânătoru, directorul BRGV Buzău, a declarat că acest ardei are o concentrație de capsaicină de peste 2,4 milioane de unități pe scara Scoville și a fost prezentat la Congresul Mondial de Horticultură din 2014, de la Brisbane, Australia. Până în prezent, nicio altă creație nu l-a întrecut în rapoartele științifice.

Aceste soiuri de ardei sunt adesea utilizate în industria farmaceutică și în producția de spray-uri cu gaze lacrimogene. Bianca Mușat, cercetător științific la BRGV Buzău, subliniază că conținutul extrem de mare de capsaicină poate fi simțit chiar și prin piele și în ochi, necesitând echipament de protecție pentru a preveni iritațiile, potrivit Antena 3.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și