Cel mai lung brâu românesc din lume, candidat pentru includerea în Cartea Recordurilor, va fi prezentat pe 23 iunie în centrul orașului Nürnberg, a declarat Ionela van Rees-Zota, coordonatoarea Asociației „Dacia e.V. Germania” și a Centrului Cultural Româno-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg.
„Numărătoarea inversă a început deja. Pe 23 iunie 2024, la ora 14:00, ne vom aduna în centrul orașului Nürnberg, la Jakobsplatz, pentru a scrie istorie. Dorim să arătăm lumii întregi ce înseamnă tradiția românească și unitatea.
În acea zi, va fi prezentă și o echipă de la Cartea Recordurilor pentru a măsura brâul românesc. Am invitat membrii comunității românești să participe la eveniment purtând o ie, deoarece este o ocazie deosebită de a demonstra unitatea românilor din diaspora și din România.
Peste 1.000 de români din întreaga lume au contribuit deja la acest proiect, cusând sau țesând brâie tradiționale, fiecare fiind o mostră autentică a bogăției artistice românești,” a spus Ionela van Rees-Zota.
Inițiativa de a intra în Cartea Recordurilor cu cel mai lung brâu românesc aparține Danielei Lostun și Galinei Condrea de la Centrul Cultural Româno-Moldo-German din Nürnberg.
Proiectul a fost lansat pe 24 februarie 2024, de Dragobete, și va continua până pe 10 iunie 2024, când toate brâurile confecționate vor fi trimise la Nürnberg.
„Avem o firmă care ne ajută gratuit cu transportul brâurilor. Nu am stabilit o lungime maximă pentru brâu, dar ne-ar plăcea să fie de câțiva kilometri.
Fiecare contribuție trebuie să aibă o lățime de 7-8 centimetri și o lungime minimă de 1,5 metri. Brâul trebuie lucrat manual.
Doritorii mai pot contribui până pe 10 iunie, înscriindu-se la numărul 00491603373128,” a precizat Ionela van Rees-Zota, potrivit Agerpres.
Logo-ul proiectului pentru Cartea Recordurilor a fost realizat de Willem-Alexander van Rees, fiul cel mare al Ionelei van Rees-Zota.