Cel mai mare aisberg din lume s-a desprins din Antarctica. Are 170 de kilometri lungime şi 25 de kilometri lăţime
O placă gigantică de gheață s-a rupt din Antarctica și a pătruns în Marea Weddell, devenind cel mai mare aisberg în prezent aflat la suprafață în lume, potrivit Agenției Spațiale Europene.
Aisbergul, numit A-76 de către oamenii de știință, a fost reperat în imaginile recente din satelit capturate de misiunea Copernicus Sentinel-1.
Suprafața sa se întinde pe 4.320 kilometri pătrați și măsoară 175 km lungime şi 25 de kilometri lăţime. Prin comparație, insula turistică populară Majorca din Spania din Mediterana ocupă 3.640 km pătrați, a menționat agenția spațială. A-76, care s-a desprins de Raftul de gheață Ronne din Antarctica, se clasează drept cel mai mare aisberg existent pe planetă, depășind acum locul II A-23A, cu o dimensiune de aproximativ 3.380 km pătrați și plutind și în Marea Weddell.
ESA a transmis că aisbergul a fost remarcat prima dată de oceanograful Keith Makinson cu British Antarctic Survey, săptămâna trecută, şi a fost confirmat de US National Ice Center.
Oamenii de ştiinţă nu o atribuie schimbărilor climatice, ci sunt de părere că este un fenomen obişnuit
Aisbergul de 1.667 de mile pătrate (4.320 de kilometri pătrați) – care este acum cel mai mare din lume și a fost numit A-76, după cadranul antarctic unde a fost văzut pentru prima dată – a fost capturat de Sentinela Copernicus a Uniunii Europene, o constelație cu doi sateliți care orbitează polii Pământului.
Dacă întreaga calotă glaciară din Antarctica s-ar topi, nivelul mării ar putea creşte cu aproximativ 57 de metri.
În iulie 2017, unul dintre cele mai mari aisberguri înregistrate vreodată, de trilioane de tone de peste șapte ori mai mare decât New York City, a rupt Antarctica.