Vestea celui mai mare schimb de prizonieri între Occident și Rusia, după Războiul Rece, aduce speranță, apreciază Dan Storyev, editor la OVD-Info, un grup independent de apărare a drepturilor omului din Rusia lui Putin. În același timp, însă, avertizează Storyev, nimeni nu trebuie să uite că oamenii eliberați sunt doar o mică parte din sutele de prizonieri politici aflați în închisorile de maximă securitate din Rusia.
Mai mult, această înțelegere ar putea servi chiar la încurajarea Kremlinului, care acum are certitudinea că poate lua cu ușurință ostatici pentru a face schimb cu spionii și ucigașii ruși capturați în Occident.
„Sunt un jurnalist care, de-a lungul întregii vieți, s-a concentrat pe Rusia. Așa că vestea arestării lui Evan Gershkovich a venit ca un șoc uriaș, la nivel visceral.
Am fost îngrozit și am abandonat toate planurile de a vizita vreodată iubita mea Moscova, deoarece iluzia de siguranță pe care o oferise odinioară statutul de jurnalist străin a dispărut definitiv.
Acum, deoarece Evan și colegul său reporter Alsu Kurmasheva sunt sănătoși și în siguranță, mă simt profund ușurat. Sunt recunoscător familiilor lor, diplomaților occidentali și societății civile ruse din Occident, care au insistat neobosit pentru ca acest schimb să aibă loc.
Acest schimb se simte ca un impuls masiv pentru posibilitatea unei viitoare Rusii democratice și o victorie pentru drepturile omului.
Oamenii eliberați sunt lideri, activiști, jurnaliști și artiști, unii dintre cei mai buni și mai străluciți din societatea civilă rusă – deși atât de mulți oameni la fel de talentați rămân în Rusia”, notează jurnalistul Dan Storyev într-o analiză publicată de The Moscow Times.
Este important de remarcat că prizonierii politic schimbați acum sunt doar o mică parte din populația deținuților politic din Rusia. Dan Storyev precizează că organizația pe care o reprezintă a numărat cel puțin 1.289 de disidenți în închisorile rusești. Din păcate, cel puțin 10 au murit în arest.
„Dar, pe măsură ce mă gândesc la asta mai profund, devin din ce în ce mai pesimist. Și, în timp ce Occidentul primește prizonieri politic și lideri, Kremlinul primește ucigași și spioni acasă, hackeri și escroci. Se întorc în Rusia oameni precum Vadim Krasikov, care a fost închis în Germania pentru că a împușcat un comandant rebel cecen în exil la Berlin. Krasikov este un asasin care și-a început seria de crime încă din anul 2007.
În cele din urmă, trebuie să ne amintim că Kremlinul a ales să-l omoare pe Alexei Navalnîi, mai degrabă decât să-l schimbe, așa cum a spus Maria Pevcikh, de la Fundația Anticorupție, după moartea disidentului rus.
Acest schimb s-ar putea să anticipeze ceva și mai rău care urmează să vină. Kremlinul s-ar putea simți pe cai mari, văzând că a găsit o modalitate de a-și scoate oamenii din Occident, indiferent de crimele sale.
Imaginați-vă o lume în care Moscova încorporează acest lucru în strategia sa de război, luând ostatici după bunul plac, în timp ce Occidentul trebuie să predea adevărații criminali și spioni.
Într-o astfel de lume, Kremlinul ar putea contracara orice succes ucrainean pe câmpul de luptă, smulgând un ostatic care să submineze acest progres sau chiar să forțeze concesii. Nu numai oamenii din Rusia sunt expuși riscului. Kremlinul devine din ce în ce mai priceput la represiunea transnațională, ajungând până la răpirea unui activist dintr-o țară vecină”, mai scrie Dan Storyev.
Vladimir Putin i-a întîmpinat la aeroport pe „eroii” Rusiei. Printre aceștia se află și Vadim Krasikov, un asasin care a servit în Vympel, o unitate a Centrului FSB Spetsnaz, și a fost identificat ulterior drept autorul mai multor crime prin contract, inclusiv uciderea omului de afaceri Alexander Kozlov – în Karelia, în anul 2007 -, a omului de afaceri Albert Nazranov – la Moscova, în anul 2015 – și a refugiatului cecen Zelimkhan Khangoshvil – la Berlin, în anul 2019.
Krasikov a fost căutat în Rusia, dar a reușit să evite închisoarea și a ajuns, în schimb, la o bază de antrenament FSB Spetsnaz, lângă Moscova.
După câteva luni de antrenament, i s-a dat un pașaport fals pe numele Sokolov și un pistol Glock modernizat și a fost trimis la Berlin pentru a-l elimina pe Zelimkhan Khangoshvili. Putin l-a numit public pe Khangoshvili terorist.
Rusia a negat orice implicare, dar The Insider a descoperit numele real al lui Sokolov și a obținut documente care dovedesc că este membru al serviciilor de informații ruse, după care a fost condamnat pe viață în Germania.
Ulterior, Putin a încetat să-și nege legătura cu Krasikov, l-a numit asasin „patriot” și a anunțat că este deschis să-l schimbe cu Evan Gershkovich.
Pe lista celor recuperați de Kremlin și întâmpinați de Vladimir Putin la aeroport se mai află:
Pentru a se asigura că schimbul acesta nu este în zadar, factorii de decizie din Occident și publicul trebuie să se asigure că nu cedează în fața Rusiei lui Putin, continuă jurnalistul Dan Storyev.
„Presiunea și diplomația trebuie să continue, iar prizonierii politic din Rusia trebuie să devină un element-cheie al angajamentului occidental cu Moscova.
Factorii politici ar trebui, de asemenea, să ofere adăposturi sigure disidenților ruși aflați în exil și să le asigure platformele și fondurile de care au nevoie pentru a-și face treaba, nu să le trântească ușile în nas, refuzându-le vizele și oprindu-i de la luarea deciziilor.
Oricine sprijină societatea civilă rusă poate face diferența, chiar dacă nu ocupă funcții.
Există atât de multe moduri în care puteți ajuta — pur și simplu nu renunțați!
Trebuie să ne asigurăm că schimbul acesta este doar primul pas dintr-o campanie care ar putea conduce către o Rusie care, până la urmă, va respecta drepturile omului”, încheie Dan Storyev.
Foto – Profimedia Images
Citește și: