Cel mai mare schimb de PRIZONIERI între Occident și Rusia, după Războiul Rece. „Kremlinul recuperează SPIONI, asasini, hackeri, escroci”

Cel mai mare schimb de PRIZONIERI între Occident și Rusia, după Războiul Rece. „Kremlinul recuperează SPIONI, asasini, hackeri, escroci”

Vestea celui mai mare schimb de prizonieri între Occident și Rusia, după Războiul Rece, aduce speranță, apreciază Dan Storyev, editor la OVD-Info, un grup independent de apărare a drepturilor omului din Rusia lui Putin. În același timp, însă, avertizează Storyev, nimeni nu trebuie să uite că oamenii eliberați sunt doar o mică parte din sutele de prizonieri politici aflați în închisorile de maximă securitate din Rusia.

Mai mult, această înțelegere ar putea servi chiar la încurajarea Kremlinului, care acum are certitudinea că poate lua cu ușurință ostatici pentru a face schimb cu spionii și ucigașii ruși capturați în Occident.

Sunt un jurnalist care, de-a lungul întregii vieți, s-a concentrat pe Rusia. Așa că vestea arestării lui Evan Gershkovich a venit ca un șoc uriaș, la nivel visceral.

Am fost îngrozit și am abandonat toate planurile de a vizita vreodată iubita mea Moscova, deoarece iluzia de siguranță pe care o oferise odinioară statutul de jurnalist străin a dispărut definitiv.

Acum, deoarece Evan și colegul său reporter Alsu Kurmasheva sunt sănătoși și în siguranță, mă simt profund ușurat. Sunt recunoscător familiilor lor, diplomaților occidentali și societății civile ruse din Occident, care au insistat neobosit pentru ca acest schimb să aibă loc.

Acest schimb se simte ca un impuls masiv pentru posibilitatea unei viitoare Rusii democratice și o victorie pentru drepturile omului.

Oamenii eliberați sunt lideri, activiști, jurnaliști și artiști, unii dintre cei mai buni și mai străluciți din societatea civilă rusă – deși atât de mulți oameni la fel de talentați rămân în Rusia”, notează jurnalistul Dan Storyev într-o analiză publicată de The Moscow Times.

Se întorc în Rusia oameni precum Vadim Krasikov”

Este important de remarcat că prizonierii politic schimbați acum sunt doar o mică parte din populația deținuților politic din Rusia. Dan Storyev precizează că organizația pe care o reprezintă a numărat cel puțin 1.289 de disidenți în închisorile rusești. Din păcate, cel puțin 10 au murit în arest.

Dar, pe măsură ce mă gândesc la asta mai profund, devin din ce în ce mai pesimistȘi, în timp ce Occidentul primește prizonieri politic și lideri, Kremlinul primește ucigași și spioni acasă, hackeri și escroci. Se întorc în Rusia oameni precum Vadim Krasikov, care a fost închis în Germania pentru că a împușcat un comandant rebel cecen în exil la Berlin. Krasikov este un asasin care și-a început seria de crime încă din anul 2007.

În cele din urmă, trebuie să ne amintim că Kremlinul a ales să-l omoare pe Alexei Navalnîi, mai degrabă decât să-l schimbe, așa cum a spus Maria Pevcikh, de la Fundația Anticorupție, după moartea disidentului rus.

Acest schimb s-ar putea să anticipeze ceva și mai rău care urmează să vină. Kremlinul s-ar putea simți pe cai mari, văzând că a găsit o modalitate de a-și scoate oamenii din Occident, indiferent de crimele sale.

Imaginați-vă o lume în care Moscova încorporează acest lucru în strategia sa de război, luând ostatici după bunul plac, în timp ce Occidentul trebuie să predea adevărații criminali și spioni.

Într-o astfel de lume, Kremlinul ar putea contracara orice succes ucrainean pe câmpul de luptă, smulgând un ostatic care să submineze acest progres sau chiar să forțeze concesii. Nu numai oamenii din Rusia sunt expuși riscului. Kremlinul devine din ce în ce mai priceput la represiunea transnațională, ajungând până la răpirea unui activist dintr-o țară vecină”, mai scrie Dan Storyev.

Vadim Krasikov, asasinul care a servit în Vympel, o unitate a Centrului FSB Spetsnaz

Vladimir Putin i-a întîmpinat la aeroport pe „eroii” Rusiei. Printre aceștia se află și Vadim Krasikov, un asasin care a servit în Vympel, o unitate a Centrului FSB Spetsnaz, și a fost identificat ulterior drept autorul mai multor crime prin contract, inclusiv uciderea omului de afaceri Alexander Kozlov – în Karelia, în anul 2007 -, a omului de afaceri Albert Nazranov – la Moscova, în anul 2015 – și a refugiatului cecen Zelimkhan Khangoshvil – la Berlin, în anul 2019.

Vadim Krasikov | Foto – Profimedia Images

Krasikov a fost căutat în Rusia, dar a reușit să evite închisoarea și a ajuns, în schimb, la o bază de antrenament FSB Spetsnaz, lângă Moscova.

După câteva luni de antrenament, i s-a dat un pașaport fals pe numele Sokolov și un pistol Glock modernizat și a fost trimis la Berlin pentru a-l elimina pe Zelimkhan Khangoshvili. Putin l-a numit public pe Khangoshvili terorist.

Rusia a negat orice implicare, dar The Insider a descoperit numele real al lui Sokolov și a obținut documente care dovedesc că este membru al serviciilor de informații ruse, după care a fost condamnat pe viață în Germania.

Ulterior, Putin a încetat să-și nege legătura cu Krasikov, l-a numit asasin „patriot” și a anunțat că este deschis să-l schimbe cu Evan Gershkovich.

Pe lista celor recuperați de Kremlin și întâmpinați de Vladimir Putin la aeroport se mai află:

  • Soții Artem Dultsev și Anna Dultseva, care locuiau în Slovenia, dându-se drept cetățenii argentinieni Ludwig Gisch și Maria Rosa Mayer Muñoz, aceștia fiind reținuți în Ljubljana, la sfârșitul anului 2022. „Maria” s-a prefăcut a fi proprietara unei galerii de artă. Deși rapoartele de presă sugerează că au fost identificați ca ofițeri ai SVR (Serviciul de Informații Externe al Rusiei), faptele biografiei lor studiate de The Insider sugerează că este mai probabil să lucreze pentru GRU (Directia Principală de Informații).
Soții Artem Dultsev și Anna Dultseva | Foto – The Insider
  • Agentul GRU Pavel Rubtsov, care se prezenta drept „jurnalistul spaniol Pablo Gonzalez”. A fost reținut de Polonia, la granița polono-ucraineană, și acuzat de spionaj pentru Rusia. S-a presupus că și-a folosit statutul de jurnalist pentru a aduna informații pentru serviciile de informații ruse.
Agentul GRU Pavel Rubtsov – se prezenta drept „jurnalistul spaniol Pablo Gonzalez” | Sursa foto – X (fost Twitter)
  • Hackerul Roman Seleznev, care a fost condamnat în Statele Unite, la 27 de ani de închisoare pentru fraudă informatică și furt de identitate. Reținut din 2014, Seleznev a primit condamnarea finală în 2018, aceasta fiind cea mai mare pedeapsă pentru infracțiunile cibernetice din istoria SUA. Procurorii au susținut că Seleznev a fost un„pionier” în industria fraudei cu carduri de credit, contribuind în mod semnificativ la creșterea acestei piețe subterane. L-au descris drept „unul dintre cei mai venerați hackeri din lumea criminală”.
Roman Seleznev | Foto – Profimedia Images
  • Omul de afaceri Vladislav Klyushin, care, în 7 septembrie 2023, a fost găsit vinovat de un tribunal din Boston, Massachusetts, pentru trafic privilegiat, și condamnat la nouă ani de închisoare. Klyushin a fost arestat în Elveția, în martie 2021, și ulterior extrădat în SUA. El a fost acuzat că a participat la o schemă care presupunea utilizarea ilegală a informațiilor confidențiale pentru câștiguri financiare pe piața valorilor mobiliare. Potrivit rechizitoriului, schema de tranzacționare a informațiilor privilegiate, orchestrată în afara SUA, a generat profituri de 93 de milioane de dolari pentru participanții săi.
Vladislav Klyushin | Foto – Profimedia Images
  • Mikhail Mikushin, al cărui nume real a fost dezvăluit după ce, în luna mai a anului 2022, un tribunal din Norvegia a acuzat un angajat al Universității Arctice din Tromsø de spionaj. Spionul s-a dovedit a fi Mikhail Valerievich Mikushin, născut pe 19 august 1978. Mikushin s-a dat drept cetăţeanul brazilian José Assis Giammaria, născut în 1984, iar în ultimii ani a lucrat cu succes la Universitatea norvegiană din Tromsø. The Insider a putut să confirme afilierea lui Mikushin la GRU.
Mikhail Mikushin | Sursa foto – The Insider

„Presiunea și diplomația trebuie să continue, iar prizonierii politic din Rusia trebuie să devină un element-cheie al angajamentului occidental cu Moscova”

Pentru a se asigura că schimbul acesta nu este în zadar, factorii de decizie din Occident și publicul trebuie să se asigure că nu cedează în fața Rusiei lui Putin, continuă jurnalistul Dan Storyev.

Presiunea și diplomația trebuie să continue, iar prizonierii politic din Rusia trebuie să devină un element-cheie al angajamentului occidental cu Moscova.

Factorii politici ar trebui, de asemenea, să ofere adăposturi sigure disidenților ruși aflați în exil și să le asigure platformele și fondurile de care au nevoie pentru a-și face treaba, nu să le trântească ușile în nas, refuzându-le vizele și oprindu-i de la luarea deciziilor.

Oricine sprijină societatea civilă rusă poate face diferența, chiar dacă nu ocupă funcții.

  • Puteți urmări mass-media și ONG-urile independente care lucrează neobosit pentru construirea unei Rusii mai bune, în pace cu ea însăși și cu lumea.
  • Îi puteți convinge pe reprezentanții politici să facă lucruri mai bune din acest punct de vedere.
  • Puteți, de asemenea, să donați și să scrieți scrisori prizonierilor politic care încă trăiesc coșmarul închisorilor Rusiei.

Există atât de multe moduri în care puteți ajuta — pur și simplu nu renunțați!

Trebuie să ne asigurăm că schimbul acesta este doar primul pas dintr-o campanie care ar putea conduce către o Rusie care, până la urmă, va respecta drepturile omului”, încheie Dan Storyev.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Proiectul „Kylo”. Serviciul de Informații Externe al Rusiei lui Putin și campania de DEZINFORMARE dusă în Occident: „Morala și etica nu-și au locul”

Putin nu uită și nu iartă. Publicația THE MOSCOW TIMES, scoasă în afara legii de Procuratura Generală a Rusiei. „Refuzăm să fim reduși la tăcere”

Culisele vizitei lui Viktor Orbán la Moscova. Putin „șlefuiește” VERIGA SLABĂ a Occidentului, liderul Ungariei vrea să tragă o carte câștigătoare

O BLOCADĂ NAVALĂ împotriva exporturilor de petrol ale Rusiei lui Putin riscă o confruntare militară? „Casus belli, de multe ori în istorie”

Noi temeri după summitul SCO din Kazahstan și ecuația Rusia – China. „Ar putea deveni fundamentul unei noi ordini mondiale ANTIDEMOCRATICE?”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ce este în cutia primită de medaliații Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris. „Aș...
Greșeala majoră comisă de ucigașul doctoriței din Brăila. Îl va costa mult, azi și-a aflat...
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au...
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un...
Momentul în care o ursoaică a încercat să atace un om în Bușteni. Acesta a...
Scene de coșmar la ceremonia de premiere! Canotoarei din România i s-a făcut rău, mai...
Alimentul la care David Popovici a renunțat definitiv. Este unul dintre preferatul românilor!
Regretul cu care a murit Nicu Covaci. Liderul trupei Phoenix s-a stins la 77 de...
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa...
Cine sunt cei doi polițiști care și-au pierdut viața în accidentul de la Târgu Lăpuș....
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Cât costă să faci un test de droguri rapid? Medicamente și alimente care ies pozitiv...
Ce loc ocupă România în clasamentul medaliilor la Jocurile Olimpice de la Paris
A rupt TĂCEREA! SECRETE închise în LABORATORUL unui ALCHIMIST, făcute publice!
Lege pentru românii care au casă la curte. Vecinii sunt obligați. Trebuie să aibă aprobare
Un nou val de coșmar în România. Vin temperaturi ireale
Noi imagini cu Teodora Marina Marcu de la Insula Iubirii sezonul 6! Cum arată în...
Acum sunt colegi în ceruri! Rareș și Bogdan, agenți de poliție, au murit împreună. Alexandra,...
Tavi Clonda, schimbare radicală de look. Ce tunsoare a ales artistul și care a fost...
Coșmarul prin care a trecut Nicu Covaci! Mama artistului a fost ucisă cu bestialitate: ”Am...
BANCUL ZILEI. O blondă intră tremurând într-o farmacie: - D..d..doaaamnăă..a..veve..ți vi..vibratoare?
Pedro Pascal, senzația chiliană de la Hollywood. De la Game of Thrones la Gladiator 2