Omar Hayssam, cel mai mare terorist al României, execută o pedeapsă de 24 de ani și 4 luni de închisoare. Sirianul a fost condamnat în lipsă, în anul 2008, după ce reușise să fugă din țară în 2006, pentru „acte de terorism”, în cazul celor trei jurnaliști răpiți români în Irak, Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian. Hayssam a fost extrădat din Siria, în 2013, iar de atunci se află în penitenciar.
Din spatele gratiilor, Hayssam a făcut un denunț la DNA împotriva lui Mircea Sandu, fostul președinte al Federației Române de Fotbal, iar acesta l-a dat în judecată și îi cere daune morale în valoare de 100.000 de euro.
Mircea Sandu nu a fost însă prima persoană publică pe care Hayssam a atacat-o, pentru că sirianul l-a reclamat la DNA și pe fostul președinte Traian Băsescu. Hayssam a spus, la momentul respectiv, că Băsescu l-ar fi presat să-i furnizeze informații compromițătoare despre Dinu Patriciu.
Gândul prezintă, în exclusivitate, decizia luată de magistrații de la Curtea de Apel București, în data de 17 decembrie 2024, în procesul în care Mircea Sandu vrea ca instanța să îl oblige pe cel mai mare terorist al României să îi plătească 100.000 de euro daune morale, dar și să îi prezinte scuze publice.
În 24 octombrie 2023, procesul „Mircea Sandu vs. Omar Hayssam” a ajuns pe masa magistraților de la Tribunalul București.
Aceștia au admis, în parte, cererea de chemare în judecată formulată de Mircea Sandu, dar au decis ca Omar Hayssam să îi plătească fostului președinte FRF doar 5.000 de euro daune morale. În același timp, l-au obligat pe Hayssam să prezinte scuze publice lui Mircea Sandu și să achite 100 de lei taxă de timbru.
„Admite, în parte, cererea de chemare în judecată.
Decizia judecătorilor de la Tribunalul București nu a fost una definitivă, iar Omar Hayssam a atacat-o cu apel.
În motivare, judecătorii de la Tribunalul București au explicat de ce i-au dat dreptate lui Mircea Sandu în procesul cu Omar Hayssam.
Potrivit instanței, afirmaţiile făcute de Omar Hayssam au putut fi considerate acuzaţii, nu doar simple judecăţi de valoare, având în vedere expresiile folosite în denunț, chiar dacă nu le-a prezentat procurorilor de la DNA și probe relevante, acesta fiind și motivul pentru care, în octombrie 2019, dosarul deschis a fost clasat.
Acuzațiile din denunţ au fost „cu privire la o conduită pretins nelegală şi improprie a reclamantului (Mircea Sandu – n.r.), respectiv proiectarea unei operaţiuni oneroase de favorizarea a unei persoane juridice în valorificarea unor bunuri ale FRF, în schimbul unor sume de bani pretins dobândite de către reclamant, având ca efect nu numai prejudicierea FRF, ci şi afectarea bugetului de stat cu sumele datorate cu titlu de taxe şi impozite”, s-a arătat în motivarea instanței de judecată.
Gândul prezintă și extrase din această motivare a magistraților de la Tribunalul București:
Instanța a explicat și de ce nu i-a putut acorda lui Mircea Sandu 100.000 de euro daune morale. În opinia judecătorilor de la Tribunalul București, în urma denunțului lui Omar Hayssam, a existat o afectare negativă pe plan psihic, dar gravitatea a fost redusă. Mai mult, instanța a apreciat că, prin denunțul său, Hayssam a urmărit ”doar înfăptuirea unui act de justiţie în cauză”.
Această vătămare justifică acordarea unei satisfacţii echitabile pentru reclamant, în valoare de 5.000 de euro, la cursul BNR din ziua plăţii, apreciind că s-a cauzat un prejudiciu cert şi nereparat încă.
Prejudiciul public adus reclamantului poate fi înlăturat pe deplin numai prin obligarea pârâtului la prezentarea publică a scuzelor datorate reclamantului, prin orice mijloace de comunicarea la distanţă”, a explicat instanța de la Tribunalul București în motivarea deciziei din dosarul ”Mircea Sandu vs. Omar Hayssam”.
Cel mai mare terorist al României nu s-a împăcat cu decizia dată de magistrații de la Tribunalul București, a contestat hotărârea, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel București.
Magistrații CAB i-au dat recent dreptate lui Omar Hayssam, au admis apelul declarat de acesta și au respins cererea de chemare în judecată formulată de Mircea Sandu.
„Admite apelul declarat de apelantul-pârât.
Nici această decizie nu este, însă, definitivă, iar procesul poate continua la Înalta Curte de Casație și Justiție, ultima instanță la care Mircea Sandu mai poate spera să obțină 100.000 de euro de la cel mai mare terorist al României și interdicția de a-l mai defăima pe viitor prin denunțuri sau declarații.
În luna iunie a acestui an, Omar Hayssam a fost surprins de reporterii Gândul în momentul în care ieșea dintr-o clinică privată într-un scaun cu rotile.
Aflat sub paza strictă a agenților de poliție penitenciară și a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, precum și a mascaților de la structurile de securitate specială (SASS) din Administrația Națională a Penitenciarelor, cu care sunt escortați deținuții clasificați ca periculoși, Omar Hayssam a fost ținut la distanță de cei care ar fi putut să se apropie de cel care, în urmă cu aproape 20 de ani, era cel mai căutat terorist al României. (mai multe detalii AICI)
Deținutul condamnat pentru terorism și-a petrecut ultimii ani pe patul infirmeriei Penitenciarului Mărgineni. De 30 de ani, Omar Hayssam suferă de diabet și este dependent de insulină, iar din cauza durerilor, a ajuns să îi fie administrate de mai multe ori pe zi injecții cu morfină. (alte informații AICI)
CITEȘTE ȘI:
Ce PENSIE are Omar Hayssam, fostul milionar condamnat pentru terorism
EXCLUSIV / Fiul lui Omar Hayssam a accidentat o femeie