Cel mai puternic cutremur din România a avut 7,9 grade. În ce an a fost și câți oameni și-au pierdut viața

Cel mai puternic cutremur din România a avut 7,9 grade. În ce an a fost și câți oameni și-au pierdut viața
Sursă foto: TVR/Captură video
Publicat: 06/02/2023, 19:36
Actualizat: 06/02/2023, 20:07

În contextul seismelor de astăzi din Turcia, românii și-au amintit de cutremurele din țara noastră, care a fost și ea afectată de numeroase dezastre naturale asemănătoare.

Și România este o țară cu risc seismic major în privința cutremurelor, care au – în general – între 6 și 7  grade pe scara Richter. Zona seismică cea mai importantă este reprezentată de Vrancea.

„Cutremurul cel mare” din 1802: ce magnitudine a avut

„Cutremurul cel mare”, așa cum a fost denumit cel de pe data de 26 octombrie 1802, care a avut loc la ora locală 12:55, la o adâncime estimată de 150 de kilometri, s-a produs de ziua Sfintei Cuvioase Parascheva și a avut o magnitudine de 7,9 grade, afectând o mare arie din Europa.

S-a resimțit de la Moscova și Sankt Petersburg până în Istanbul, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

În acea zi tragică, mai multe clădiri din București au fost distruse, precum Biserica Sf. Nicolae și Mănăstirea Cotroceni și au izbucnit și multe incendii.

Tot atunci, „s-a rupt turnul cel înalt, Colţea”, care era podoaba oraşului, „iar din casele boiereşti şi din cele de obşte… puţine au scăpat zdravene”, notează stirileprotv.ro.

Un alt cutremur important care a zguduit România a fost cel de pe 10 noiembrie 1940, de un sistem localizat tot în Vrancea, la o adâncime de 133 de kilometri și cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter.

„Hotelul Carlton este complet distrus. Sunt sute de morţi şi de răniţi, mii de case au fost distruse, pagube de milioane, acesta este bilanţul acestei catastrofe fără precedent în România. Regele Mihai a venit imediat la locul catastrofei. Tânărul suveran a vrut să aducă alinare personal oamenilor atât de grav loviţi”, s-a transmis la radio, în 1940.

Atunci, numărul victimelor a fost estimat la 1.000 de morți și 4.000 de răniți, majoritatea fiind în Moldova. Dintre aceștia 140 de morți și 300 de răniți erau în București. Cutremurul s-a resimțit de la Sankt Petersburg și Moscova, la Samara, Odessa și Istanbul.

Însă, numărul total al morţilor nu este cunoscut nici acum, pentru că evidenţa populaţiei era greu de ţinut la acea vreme. Totuşi, se estimează că în jur de 600 de oameni şi-au pierdut viaţa atunci. Numărul victimelor este mai mic decât cel din 1977, pentru că atunci clădirile înalte din acea vreme erau puţine şi destul de recent construite.

Cutremurul de pe 4 martie 1977 rămâne cel mai cunoscut cutremur, cu un bilanț de 1.570 de victime (1.578 potrivit altor surse), din care 1.391 (1.424 potrivit altor surse).

La nivel național, au fost aproape 11.300 de răniți, iar 33.000 de locuințe s-au prăbușit. Seismul a avut loc tot în zona Vrancea, la ora 21:22, la o adâncime de 94 de kilometri și a durat aproape 56 de secunde.

Seismul a fost resimțit și în țări vecine precum Serbia, Bulgaria, Ungaria, dar și în state din centrul și sudul Europei.

Cutremurul din 31 august 1986 a fost unul puternic, cu o magnitudine de 7.1 și s-a produs la ora locală 00:28, însă potrivit INFP, energia eliberată a fost de cel puțin trei ori mai mică decât cea a cutremurului din 1977.

Nu au fost pagube majore în țară, însă, în Chișinău s-au prăbușit patru blocuri și s-au înregistrat 100 de victime. Cutremurul a fost urmat de numeroase replici, cea mai puternică având loc în dimineața zilei de 2 septembrie.

Între 30 și 31 mai 1990, a avut loc o serie de cutremure puternice în zona Vrancea, la adâncimea de 80-100 de kilometri. Cel mai puternic s-a înregistrat pe data de 30 la ora prânzului, cu o magnitudine de 6,9 pe scara Richter.

La câteva ore după primul cutremur a avut loc un al doilea, cu magnitudinea de 6,4 grade, iar la scurt timp după al doilea a avut loc și al treilea. În România, opt persoane au murit și 62 au fost rănite. Dintre acestea, 100 au fost grav rănite.

În Republica Moldova, patru oameni au murit și alte zeci au fost rănite, iar în nordul Bulgariei, o persoană a murit în urma unui atac de cord.

În 2018, pe 28 octombrie, în zona seismică Vrancea a avut loc un seism de 5,8 grade pe scara Richter, produs la ora locală 3:38, la o adâncime de 151 de kilometri.

Seismul a fost urmat de o replică de 3,2 grade pe scara Richter, produs la ora locală 05:48, la o adâncime de 148 de kilometri. Cutremurul a fost resimțit în mai multe orașe din țară precum Bârlad, București, Buzău, Constanța, Galați, Iași și in localități din Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina.

Cel mai mare cutremur din lume

Cel mai puternic cutremur din lume s-a înregistrat în Chile, pe 22 mai 1960, având o magnitudine de 9,6. Cutremurul a fost precedat de o serie de alte cutremure cu magnitudine mai mare de 8.

Acesta a fost urmat de un tsunami care a distrus coasta chiliană, parcurgând apoi oceanul Pacific și ajungând după aproape 15 ore în Hawaii la 10.000 de kilometri de epicentru, unde a omorât 200 de persoane și a cauzat pagube serioase.

Mai mult decât atât, a ajuns și în Japonia și Noua Zeelandă, unde și acolo s-au înregistrat pagube semnificative. În urma acestui eveniment, numărul total al morților a fost estimat la circa 3.000 de persoane, potrivit sursei citate.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...