Ministerul Sănătății a transmis, joi, o actualizare a stării victimelor rezultate în urma exploziilor de la Crevedia. Astfel, 11 pacienți sunt tratați în București, având o stare medie sau ușoară. Alți 12 pacienți sunt sub tratament medica în străinătate, în timp ce 31 de persoane au fost externate.
Conform celui mai recent bilanț al Ministerului Sănătății, 11 pacienți sunt în stare medie și ușoară:
Până acum, 31 de pacienți au fost externați, unul dintre ei de la Spitalul Graz din Austria, așa cum GÂNDUL a scris AICI și AICI.
În prezent, 12 pacienți care au suferit arsuri în timpul exploziilor de la Crevedia sunt tratați în străinătate.
Din păcate, pentru 5 dintre răniți nu s-a mai putut face nimic și s-a declarat decesul.
Primii proprietari de locuințe și sedii de afaceri din Crevedia, care au fost afectate de exploziile de la stația GPL din 26 august au depus cereri pentru a primi despăgubiri din partea companiilor de asigurare unde încheiaseră polițe facultative pentru a se proteja în fața unor riscuri suplimentare. Pentru moment, conform informațiilor din piață, este vorba de doar sub o cincime din totalul clădirilor afectate, restul, cel mai probabil nu au asigurări, din moment ce nu au contactat încă agenții companiilor din acest segment.
Doar o mică parte din victimele catastrofei de la Crevedia va primi despăgubiri de la asigurători, din primele informații făcute publice de asociația reprezentativă din România, și anume Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) care reprezintă 21 de companii de profil, ce dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări.
Conform datelor agregate până în acest moment, companiile membre UNSAR au deschis 14 dosare de daună în baza polițelor de asigurare dedicate locuințelor și companiilor, ca urmare a notificărilor primite din partea celor care au fost afectați de exploziile produse la stația GPL din comuna Crevedia, județul Dâmbovița.
În tragedia de săptămâna trecută și-au pierdut viața 5 persoane, alte aproape 60 au fost rănite și zeci de construcții au fost avariate. Este vorba atât despre locuințe, cât și despre sedii de companii.
Dar, doar o parte dintre acestea erau însă și protejate financiar printr-o poliță de asigurare. Din informațiile Gândul, peste 77 de locuințe au fost afectate, dar, cel mai probabil, nu aveau o poliță încheiată.
„De cele mai multe ori, pagubele cauzate de incendii sau explozii sunt considerabile, impactând proprietățile, bunurile și, foarte important, siguranța financiară a oamenilor. În aceste situații, o asigurare facultativă pentru locuință ne poate oferi protecția de care avem nevoie, putând salva viitorul persoanelor afectate de producerea unui dezastru”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.
Evaluarea pagubelor este într-un stadiu incipient, astfel că o valoare oficială a sumelor pe care le vor primi cei afectați încă nu a fost făcută publică. Conform unor opinii din piață, despăgubirile este cel mai probabil că vor însuma cel puțin un milion de lei, dacă nu se va ajunge la sume de ordinul milioanelor.
Vă recomandăm să citiți și:
Sursa foto: colaj foto