Prima pagină » Actualitate » Cel mai sănătos aliment din lume, potrivit științei. Conține mai mult calciu decât laptele și protejează sănătatea cardiovasculară

Cel mai sănătos aliment din lume, potrivit științei. Conține mai mult calciu decât laptele și protejează sănătatea cardiovasculară

Cel mai sănătos aliment din lume, potrivit științei. Conține mai mult calciu decât laptele și protejează sănătatea cardiovasculară
Care este cel mai sanatos aliment, potrivit stiintei, foto ilustrativa, sursa foto: Envato

Care este cel mai sănătos aliment din lume, potrivit științei. Deși conține mai mult calciu decât laptele și protejează sănătatea cardiovasculară, puțini români îl cunosc.

Alimentul la care facem referire este considerat cel mai sănătos din lume, potrivit științei, dar este complet ignorat în România. Deși are puține calorii, această planta acvatică, cunoscută sub denumirea de Nasturtium officinale, are o mulțime de vitamine.

Alimentația sănătoasă este esențială pentru obținerea nutrienților necesari și prevenirea bolilor. Unul dintre super-alimente este hribul, iar acest termen se referă și la o ciupercă utilizată în gastronomia din România. Dar noi ne referim aici la planta acvatică, cunoscută științific sub numele de Nasturtium officinale, precum și sub denumirea popular de Năsurel/Măcriș de apă, diferit de măcrișul de grădină, Creson de apă, Brâncuță sau Năsturaș.

Planta își are originea în Europa și Asia Centrală, unde crește în mod natural în jurul izvoarelor și cursurilor de apă. De-a lungul timpului, Năsturelul a fost consumat de diverse culturi, datorită proprietăților sale medicinale, dar azi nu este foarte cunoscut în bucătăria românească, desi pe vremuri era foarte popular, atât ca ingredient culinar, cât și ca remediu tradițional.

În bucătăria spaniolă, consumul de Năsturel a crescut, mai ales în Insulele Canare, unde este un ingredient tradițional în preparate precum potajul de hrib, măcrișul de grădină sau spanacul.

În Germania, planta este cunoscută ca „planta scorbutului”, deoarece marinarii obișnuiau să păstreze semințele de năsturel așezate între pături umede, care germinau în două sau trei zile, prevenind astfel apariția acestei boli.

Conține mai mult calciu decât laptele

Năsturelul conține mai mult calciu decât laptele, dar și 15 vitamine esențiale pentru organism. Potrivit unui studio realizat de Universitatea William din New Jersey și publicat în revista Preventing Chronic Disease, Năsturelul este considerat cel mai sănătos din lume.

Cercetarea a evaluat densitatea nutrițională a 41 de fructe și legume, iar Năsturelul a obținut cel mai mare punctaj. El se remarcă prin numeroase beneficia nutriționale, fiind o sursă bogată în vitamine li minerale esențiale, precum A, C, E și K, calciu, fier și acid folic, toate vitale pentru funcționarea corectă a organismului și prevenirea bolilor.

Năsturelul întărește sistemul imunitar prin conținutul ridicat de vitamina C, are proprietăți anticancerigene și are un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare, ajutând la reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale.

De asemenea, nitrații din Năsturel îmbunătățesc funcția endotelială și circulația sângelui, contribuind la o inimă mai sănătoasă.

CITEȘTE ȘI:

Cele nouă plante FENG SHUI care îți pot aduce noroc la bani. Trebuie să fie amplasate în „Colțul bogăției”

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și