Cel mai sănătos lapte. Pericolul neștiut din laptele de vacă
Laptele este unul dintre alimentele nelipsit de pe mesele românilor, mai ales la micul dejun când este pus în cafea ori consumat alături de cereale sau biscuți.
Însă, te-ai întrebat vreodată care este cel mai sănătos lapte pentru connsum? Mai mult decât atât, laptele de vacă poate fi chiar și periculos dacă îl oferi persoanei nepotrivite!
Astfel, laptele slab sau degresat din comerț are un conținut foarte mic de grăsimi. De cele mai multe ori, are diverse inscripții pe ambalaj, precum 0,1% grăsime sau conținut scăzut de grăsimi. Laptele slab sau degresat este sărac în calorii și conține relativ aceeași cantitate de proteine și calciu, conform doc.ro.
O cană de lapte slab sau degresat are: 100 de calorii, 8 grame de proteine, 12 grame de carbohidrați și 30% din doza zilnică recomandată de calciu.
Laptele de vacă este bogat în calciu, vitaminele A și D. În plus, laptele de vacă are mult mai multe calorii decât cel slab sau degresat, conținând circa 150 de calorii și 8 grame de grăsimi saturate.
Atenție! Sugarii nu trebuie hrăniți cu lapte de vacă fiindcă poate induce deficit de fier și crește riscul de deshidratare severă, scrie doc.ro.
Laptele de soia. Laptele vegetal este o alternativă pentru laptele obișnuit, în special dacă suferi de intoleranță la lactoză. Laptele de soia conține fier, fibre, proteine și vitamina B. Consumul de lapte de soia face obiectul discuțiilor experților din pricina estrogenului existent în proteinele din soia, care se poate dovedi periculos pentru sănătatea femeilor în cazul în care este consumat în exces. Este demonstrat faptul că soia conține substanțe similare estrogenului, numite izoflavone, iar anumite studii au arătat că este posibil ca această substanță să favorizeze apariția celulelor canceroase, să afecteze fertilitatea și funcția tiroidiană a femeilor.
Foto: Pexels.com