Paștele bate la ușă, iar oamenii au început să-și facă lista de cumpărături. Pe lângă ouă și cozonaci, de pe mesele românilor nu lipsește nici mielul, sau cel puțin asta se întâmpla în urmă cu un an.
Coşul minim de cumpărături costă dublu faţă de anul trecut, acum, unii cumpără şi mai puţin, alţii doar trec pe la tarabe pentru a face, deocamdată, calcule pentru strictul necesar.
Românii şi-au făcut liste lungi de cumpărături pentru Paşte, însă prețurile din piețe lasă de dorit.
Carnea de miel, nelipsită de pe masa de sărbătoare, costă aproximativ 40 de lei kilogramul.
„Înainte luam miel de Paşte. Acum, ce să mai iei miel. Mielu-i ca vaca. S-a scumpit carnea, s-a scumpit tot”, a spus un client român.
La margine de drum carnea este mai ieftină, însă inspectorii sanitari recomandă să cumpărăm doar din locuri autorizate.
„Stăm pentru ouă. Nu mă grăbesc deloc, dar trebuie să luăm că vine Paştele şi atunci să acţionăm în această direcţie, în primul rând ouăle”, mai spune un client.
Un cofraj cu 30 de ouă costă, în medie, 40 de lei, iar kilogramul de brânză pentru pască, este aproximativ 35 de lei. Nuca are cam același preț ca brânza.
Nici cozonacul nu este ieftin, românii ar trebui să se aștepte la aproximativ 50 de lei kilogramul.
Oamenii se uită şi după verdeață, ca să dea savoare bunătăţilor. O legătură de ceapă verde, de exemplu, costă 2 lei. Dacă tragem linie, coşul minim ajunge la aproximativ 300 de lei.
„Cred că o să fie cel mai scump Paşte de foarte multă vreme. Unele preţuri sunt justificate, altele reprezintă speculă, mai ales că vorbim despre peste 60% dintre români care trăiesc cu venitul minim pe economie. Va fi cu cel puţin 60% mai scump un coş pentru Paşte decât anul trecut”, spune Dragoş Frumosu, Sindalimenta.
Scumpirile sunt justificate din cauza cheltuielilor tot mai mari, spun comercianţii.
„Foarte multă lume întreabă. Se sperie şi de preţul imens de anul acesta. Oamenii sunt mai reticenţi să nu mai cumpere cantitatea cu ani în urmă. Toţi furnizorii noştri au adăugat la preţurile iniţiale cu care am pornit contractele”, a declarat Cristina Mihai, proprietar măcelărie.
Specialiştii spun că preţurile ar putea să crească şi mai mult pe măsură ce se apropie sărbătorile, potrivit Observator.