Cel mai tare banc de pe vremea lui Ceaușescu. Riscai închisoarea, dacă îl ziceai cuiva

Publicat: 26 10. 2024, 07:55

Cel mai tare banc de pe vremea lui Ceaușescu. Riscai să ajungi la „Canal”, dacă îl ziceai cuiva!

Cel mai tare banc de pe vremea lui Ceaușescu

Nu era un secret că Nicolae Ceaușescu părea picat din „cosmos”, când venea vorba de cultura generală.

De-a lungul timpului, scrie jurnalul.ro, inclusiv în „epoca de aur”, s-au inventat multe bancuri pe ascuns, pe seama analfabetismului cras și a ignoranței specifice cuplului Ceaușescu.

Se spune că, după discuția cu legendarul Dumitru Prunariu, primul român trimis în Cosmos, cam nedumerit, Ceaușescu o ia deoparte pe Lenuța:

„- Ascultă, Lenuță, Prunariu zicea că a avut unele probleme din cauza legii gravitației. Nu ții tu minte când am dat eu legea asta?

– Ce mă-întrebi pe mine, Nicule, eu sunt cu știința, tu ești cu legile!”, ar fi răspuns madam Elena Ceaușescu.

Dumitru Dorin Prunariu este singurul cosmonaut român.

La 14 mai 1981 a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Este de profesie inginer aeronautic.

A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

În 1590 Galileo Galilei a demonstrat că obiectele cu greutăţi diferite cad pe Pământ cu aceeaşi acceleraţie.

Mai puţin de un secol mai târziu, în 1666, Isaac Newton a analizat mişcările mai multor obiecte cosmice şi a formulat legea gravitaţiei universale : fiecare corp din Univers exercită o forţă de atracţie (gravitaţie) asupra tuturor celorlalte corpuri, care variază în funcţie de masele corpurilor şi de distaţa dintre ele. Această lege se aplică şi astăzi.

Două corpuri sunt atrase de o forţă gravitaţională proporţională cu masa unuia inmulţită cu masa celuilalt. Dar, forţa este invers proporţională cu pătratul distanţei dintre ele, scrie paginadeastronomie.wordpress.com.