Cel mai vechi cimitir al șvabilor din Banat, salvat de Ambulanța pentru Monumente. Voluntarii au descoperit și un car mortuar, vechi de peste un secol

Publicat: 19/08/2023, 09:00

Într-o inițiativă de salvare a patrimoniului cultural, voluntarii asociației „Ambulanța pentru Monumente – Banat” au lucrat timp de trei săptămâni, în această vară, pentru a schimba aspectul unuia dintre cele mai vechi cimitire ale șvabilor din Banat. Cimitirul Bulgăruș adăpostește o biserică istorică, ridicată în secolul al XVIII-lea, care avea nevoie urgentă de restaurare.

Asociația Monumentum a demarat proiectul Ambulanța pentru Monumente în anul 2016, iar din 2021, acest efort a fost preluat și extins în județele Timiș și Caraș-Severin de către Asociația Prin Banat. Scopul proiectului este să salveze și să protejeze obiective importante de patrimoniu imobil, care se confruntă cu degradarea sau precolapsul.

Prin intermediul proiectului „Ambulanța pentru Monumente – Banat”, o echipă de voluntari însoțiți de specialiști din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice s-au implicat activ în salvarea cimitirului Bulgăruș și a obiectelor de valoare istorică aflate în acest areal.

Mihai Moldovan, reprezentantul ”Ambulanței pentru Monumente – Banat”, a subliniat amploarea și importanța acestei intervenții:

„Intervenția de la Bulgăruș a fost mai amplă, prin prisma activităților pe care le-am desfășurat. În primul rând, nu ne-am axat doar asupra obiectului de arhitectură central, vorbim aici de capela din cimitir, ci am abordat întreg cimitirul ca un peisaj cultural”, a precizat Mihai Moldovan.

Dric mai vechi de un secol, descoperit într-o anexă

Pe tot parcursul intervenției, zeci de voluntari, în mare parte studenți, ghidați de specialiști, au lucrat pentru a restaura și a pune în siguranță obiectivele de patrimoniu. Un aspect remarcabil al intervenției a fost descoperirea și conservarea unei calești mortuare vechi de peste un secol. Caleașca a fost curățată și i-a fost aplicat un tratament împotriva cariilor și un strat de ceară, păstrându-i astfel autenticitatea și farmecul original.

„Am intervenit în primul rând asupra capelei centrale, prin refacerea acoperișului de deasupra navei, dar și prin realizarea noului coif pentru turn. În paralel, alături de specialiști experți, în principal venind din partea Institutului Național al Patrimoniului, alături de care am avut un parteneriat în acest sens, am pus în siguranță pictura din biserică. Ne-am aplecat asupra unor elemente, cum ar fi pietre de mormânt din cimitir, alături de restauratori pe piatră, dar și asupra carului funerar care se află într-o anexă, în spatele cimitirului. Ne gândim ca în toamnă să revenim în Bulgăruș, să continuând operațiunile pe care le-am început, printre ele fiind și o consolidare, o curățare mai integrală asupra carului funerar”, a mai spus Moldovan.

Cei de la Parohia Romano-Catolică din Bulgăruș vor să expună caleașca restaurată într-o zonă vizibilă din sat, în speranța că aceasta va aduce în prim-plan istoria și tradițiile locale. Satul Bulgăruș are o istorie impresionantă, fiind legat strâns de coloniștii germani șvabi, care au venit aici în secolul al XVIII-lea, la invitația împărătesei Maria Tereza.

Povestea satului Bulgăruș

Bulgăruș este o localitate din județul Timiș, aflată la peste 40 de kilometri de Timișoara. În trecut, localitatea s-a numit și Bogarosch, un nume de origine maghiară, care ar putea însemna „satul bulgarilor” sau „satul lui Bogár”.

Istoria localității este strâns legată de cea a șvabilor bănățeni, care au venit din diferite regiuni ale Germaniei, dar mai ales din zona Oberschwaben, Baden-Württemberg. Ei au fost atrași de promisiunea unor pământuri fertile, a unor privilegii fiscale și religioase și a unei vieți mai bune.

În anul 1723, contele Claudius Florimund Mercy, guvernatorul Banatului, a început colonizarea zonei cu șvabi. Primii coloniști au fost 20 de familii din regiunea Alsacia-Lorena, care au sosit în anul 1724. Ei au fost urmați de alți șvabi din diferite zone ale Germaniei, care au format o comunitate compactă și prosperă.

Șvabii din Bulgăruș s-au ocupat cu agricultura, viticultura, meșteșugurile și comerțul. Și-au păstrat tradițiile, obiceiurile, portul și limba germană.

După cel de-al Doilea Război Mondial, soarta șvabilor din Bulgăruș s-a schimbat dramatic. Mulți dintre ei au fost deportați în Uniunea Sovietică, la muncă forțată, unde mulți au murit sau nu s-au mai întors. Alții au fost expulzați sau au emigrat în Germania ori în alte țări. Astfel, comunitatea germană din Bulgăruș s-a redus considerabil. Astăzi, mai trăiesc în localitate doar câteva familii de șvabi bănățeni, care încearcă să își păstreze identitatea și cultura.


CITEȘTE ȘI:

Noua atracție din grădinile aristocrate, unice în România, din județul Hunedoara. Au fost amenajate de un italian, pentru nepoții săi

EXCLUSIV VIDEO | Istoria uitată a micului oraș din România unde mergeai pe stradă și te puteai întâlni cu George Enescu, Nicolae Iorga, I.L. Caragiale și chiar cu regele

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows