Cel puțin 28 de persoane au murit, iar alte 60 s-au îmbolnăvit în India după ce au băut alcool de contrabandă, informează oficialii.
Băutura era fabricată din metanoul furat dintr-o uzină chimică, dar în India se folosesc pentru asta și pesticide.
Decesele au avut loc în Ahmedabad și Botad, districte din statul Gujarat, unde producția, vânzarea și consumul de băuturi alcoolice sunt interzise.
Poliția a spus că alcoolul metilic industrial folosit la producerea băuturii a fost furat de la o uzină chimică.
Bhavnagar Ashok Yadav, inspectorul general al poliției, a declarat, pentru The Times of India, că există 98% metanol în băuturile alcoolice pe care le-au consumat, asta înseamnă că au consumat doar metanol, ceea ce a crescut numărul morților.
Ashish Gupta, șeful poliției statului Gujarat, a spus că au fost reținuți mai mulți contrabandiști suspectați că ar fi implicați în vânzarea alcoolului contrafăcut.
Printre ei se numără proprietarul substanțelor chimice folosite la fabricarea băuturii, Jayesh Khavadiya din Narol și opt presupuși complici.
Victimele erau muncitori din agricultură și lucrători sanitari, care inițial nu au raportat că sunt bolnavi, de teamă că vor fi arestați.
Decesele cauzate de alcoolul contrafăcut sunt frecvente în India, unde băuturile contrafăcute sunt ieftine și de multe ori conțin substanțe chimice, precum pesticidele, pentru a crește potența.
Totodată, vânzarea și consumul de alcool sunt interzise în statul de origine al premierului Narendra Modi, unde doar cei care au un permis eliberat de guvern pot consuma băuturile lui Bachus.
Alcoolul ilicit reprezintă, astfel, o afacere extrem de profitabilă.
În 2020, cel puțin 120 de persoane au decedat după ce au consumat alcool contaminat în statul Punjab, din nordul Indiei.
Și în 2019, peste 100 de persoane au murit, din cauza alcoolului contrafăcut băut după o înmormântare.
Numărul deceselor din acel incident este considerat a fi cel mai mortal focar de când un caz asemănător a ucis 172 de persoane în Bengalul de Vest în 2011.
Presa locală relatează că alcoolul a fost băut pentru prima dată la o înmormântare în Uttarakhand, înainte ca oamenii din statul vecin Saharanpur să-l aducă acasă și să-l vândă și altora.
Autopsiile au scos la iveală că alcoolul conținea metanol, numit în mod obișnuit alcool de lemn, o substanță chimică, care afectează sistemul nervos central, transmite știrileprotv.ro.