Cele 12 alimente antidepresive. Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune ce trebuie să mâncăm ca să scăpăm de depresie

Publicat: 07 11. 2024, 16:58
Actualizat: 07 11. 2024, 16:58

Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne sfătuiește că pentru a combate astenia de toamnă și depresia să consumăm anumite alimente, ce ne pot ajuta să depășim o astfel de stare. Nu este vorba de alimente nesănătoase, precum fast-food, sau dulciuri procesate, ci de gustări delicioase pe care le putem prepara acasă. 

Alimentația joacă un rol esențial în susținerea sănătății mintale și în gestionarea simptomelor depresiei și a asteniei de toamnă. Anumite alimente și substanțe nutritive pot stimula producția de neurotransmițători responsabili de starea de bine, cum sunt serotonina și dopamina, și pot combate oboseala, lipsa de energie și stările de iritabilitate.

Mihaela Bilic recomandă consumul a 12 alimente ce conțin substanțe ce ajută la stimularea serotoninei, hormonul responsabil de starea noastră de spirit. Astfel  carnea de curcan, ouăle, brânza, bananele, prunele, ananasul, avocado, fructele uscate (stafide, caise uscate, prune uscate), fructele oleaginoase (migdale, fistic, seminte de dovleac), ciocolata neagră, sardine, înghețata.

Pentru sezonul rece, Mihaela Bilic recomandă tartinele cu brânză la cuptor.

„Astenia de toamnă se combate cu brânză…topită sau prăjită😜

Ploaia și întunericul pot fi neutralizate cu ceva bun de mâncare. Iar brânza este ingredientul campion ca efect antidepresiv. Și nu brânza oricum, ci încălzită!

Un sortiment de brânză neatrăgătoare ca aspect, însă surprinzătoare ca gust și consistență este halloumi sau brânza cipriotă. Uscată și sărată, imposibil de consumat ca atare, halloumi se transformă spectaculos atunci când este pusă pe grătar sau în cratiță la prăjit: se rumenește frumos, se înmoaie și devine catifelată, fină, un pic elastică și savuroasă la gust. Dacă n-ați mâncat niciodată halloumi, trebuie să încercați, e unică!”, a declarat Mihaela Bilic.

Alimente bogate în triptofan

Triptofanul este un aminoacid esențial pentru producția de serotonină, neurotransmițătorul responsabil pentru reglarea stării de spirit.Surse bune de triptofan includ curcanul, somonul, ouăle, lactatele, bananele și nucile.

Omega-3 și acizii grași esențiali

Studiile au arătat că omega-3 poate ajuta la reducerea simptomelor depresiei, deoarece contribuie la funcționarea sănătoasă a creierului.Găsești omega-3 în pește gras (somon, sardine, macrou), semințe de in, semințe de chia și nuci.

Vitamina D

Lipsa luminii solare în sezonul de toamnă poate reduce nivelul de vitamina D, ceea ce poate afecta negativ starea de spirit.Include în alimentație pește gras, lactate fortificate sau cerealele integrale.

SURSA FOTO
youtube @ Mihaela Bilic