Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România

Publicat: 19 11. 2024, 10:47
Actualizat: 19 11. 2024, 10:49

Dragoș Pătraru a arătat, la „Starea Sănătății”, care sunt cele 15 legume care previn cancerul. Alimentele se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România. Iată detaliile mai jos, în articol.

De-a lungul timpului, specialiștii în nutriție, dar și medicii gastroenterologi au explicat cât de importantă este dieta zilnică și de ce tipuri de alimente să ne ferim, pentru a nu dezvolta celule canceroase. În cadrul unei ediții de la „Starea Nației”, Dragoș Pătraru a explicat că „România are una dintre cele mai mari incidențe ale cancerului colorectal din Europa”. Un studiu arătase că rata mortalității este dublă la noi, față de media europeană. Totodată, a precizat că se recomandă un consum mai redus de carne roșie și de carne procesată.

„Vorbim astăzi despre niște legume care ne-ar putea ajuta să prevenim anumite tipuri de cancer, dacă ar fi consumate mai des. (…) Nu există alimente minune și nici diete minune care să ne garanteze că nu ne vom îmbolnăvi de cancer sau de alte boli cronice. Există doar obiceiuri alimentare sănătoase care ne pot reduce riscul de a ne îmbolnăv. Și, desigur, anumite alimente asupra cărora unii cercetători s-au aplecat mai mult”, a precizat Dragoș Pătraru.

Vezi și Dragoș Pătraru a aflat din ce sunt făcute, de fapt, pateurile vegetale din România: „Nu mâncați aceste mizerii!”

Dragoș Pătraru a explicat că „România are una dintre cele mai mari incidențe ale cancerului colorectal din Europa” / sursă foto: captură video

Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru

În urma rezultatelor studiului publicat în Jurnalul Științific Food Chemistry, au fost analizate efectele in vitro a 34 de legume asupra a 8 tipuri de celule canceroase umane, potrivit lui Dragoș Pătraru.

„O dietă diversificată care conține mai multe clase distincte de legume și, implicit, de fitonutrienți este esențială pentru prevenirea eficientă a cancerului. (…) Legumele sunt selective. Aceeași doză de usturoi care a blocat 80% din proliferarea celulelor canceroase nu a influențat celulele sănătoase.

Din lista legumelor studiate, șase au redus la jumătate creșterea cancerului: ardeiul gras portocaliu, castraveții, cicoarea roșie sau radicchio – salata cu aspect de varză roșie, un pic amăruie, ardeiul jalapeno, cartofii și sfecla.

Alte cinci legume chiar au distrus celulele canceroase: conopida, varza de Bruxelles, ceapa verde, usturoiul și prazul”, a precizat Dragoș Pătraru, citând din studiul respectiv.

Vezi și Care e singurul ulei sănătos pentru cartofi prăjiți și alte prăjeli? Dragoș Pătraru a găsit răspunsul

„Consumul ridicat de carne roșie și de carne procesată este asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer, mai ales cancer colorectal. Există anumiți anticorpi care ne cresc riscul de a face cancer, anticorpi pe care îi dezvoltă organismul nostru de la o moleculă de carbohidrat care se găsește în țesuturile multor mamifere, atunci când corpul este expus la produse din carne și lactate. Cercetătorii au testat nivelul acestor anticorpi în sângele a 120 de participanți și au creat un index cu alimentele care au cel mai mare potențial de a crește producția acestor anticorpi în organism. Există o corelație semnificativă între consumul ridicat al acestei molecule și dezvoltarea acestor anticorpi în organism, care cresc riscul de a face cancer”, a mai spus Dragoș Pătraru, la „Starea Sănătății”.

Se recomandă și consumul regulat de roșii.

Vezi și Ce conține, de fapt, salata de icre din supermarket. Dragoș Pătraru a „tradus” etichetele

Sursă foto: Starea Sănătății