Cele 3 lucruri pe care să NU le faci în a doua zi de Crăciun, pentru a te feri de ghinion
V-ați gândit vreodată care sunt lucrurile pe care nu ar trebui să le faceți în cea de-a doua zi de Crăciun? În tradiția populară se spune că persoanele care fac aceste activități ar putea să atragă ghinionul de partea lor. Iată ce se face și ce NU se face în a doua zi de Crăciun, de Soborul Maicii Domnului. Tot pe 26 decembrie este prăznuit și Cuviosul Nicodim de la Tismana.
Tradiția arată că există câteva activități care nu ar trebui îndeplinite, în cea de-a doua zi de Crăciun, pentru a nu atrage ghinion. La data de 26 decembrie este Soborul Maicii Domnului și este prăznuit și Cuviosul Nicodim de la Tismana.
Printre activitățile interzise în data de 26 decembrie se numără și torsul. Fetelor mari li se interzice acest lucru până la Bobotează, în ianuarie. În caz contrar, tradiția arată că fetele nu se vor mărita nici anul următor. În aceeași zi are loc și pomenirea sfântului și dreptului Iosif logodnicul, conform Adevărul.ro.
„A fost fiul lui Iacov din neamul lui David. Era de meserie tâmplar și a fost logodnicul Fecioarei Maria. Conform tradiției ortodoxe, Iosif era deja bătrân în momentul logodnei sale cu cea fără prihană, fiind rânduit spre purtarea de grijă a Pruncului sfânt, ca tutore și părinte legal. A aflat de la înger, în somn, adevărul despre nașterea Mariei, fiindu-i descoperită și identitatea Celui ce avea să vină în lume. În vremea în care Pruncul – vestit de stea și preamărit de magi – era căutat de soldații lui Irod, spre a fi ucis, Sfântul Iosif se va refugia împreună cu micul Iisus și cu Fecioara Maria în Egipt, urmând îndemnul îngerului (Dicționarul, p. 158)”, explică cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu, potrivit sursei citate.
Ce să nu faci în a doua zi de Crăciun
De asemenea, în această zi nu este bine să intri în conflicte. Tradiția arată că persoanele care se ceartă pe 26 decembrie se vor confrunta cu momente la fel de tensionate în lunile ce vor urma. Tot pe 26 decembrie nu este bine să bârfești și nici să vorbești de rău.
Tot pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, nu se spală rufele și nici nu se mătură. Se spune că persoanele care fac astfel de activități, în zi de sărbătoare, ar putea să atragă ghinionul.
V-ar putea interesa și:
- Ce sunt „PELINCUȚELE Domnului”, turtele tradiționale de Crăciun atât de apreciate în Moldova. Motivul pentru care gospodinele le întind pe perne
- Mai mult de 700.000 de români își sărbătoresc onomastica de CRĂCIUN
- Cine este, de fapt, Moș Crăciun și care este povestea îndrăgitului personaj
Sursă foto: colaj Envato – caracter ilustrativ