O studentă povestește infernul de la granița dintre România și Ucraina: „Am stat 34 de ore la -5 grade Celsius, fără apă sau mâncare”

O studentă povestește infernul de la granița dintre România și Ucraina: „Am stat 34 de ore la -5 grade Celsius, fără apă sau mâncare”
Sursa: Shutterstock
Publicat: 02/03/2022, 10:56
Actualizat: 02/03/2022, 11:01

Aproximativ 182 de indieni au fost repatriați din Ucraina și au ajuns în Mumbai cu cel de-al șaptelea zbor de evacuare în cadrul misiunii „Operațiunea Ganga” a guvernului central. Printre cele mai mari obstacole pentru cei 182 de studenți indieni a fost temperatura extrem de scăzută, de aproape -5 grade Celsius la granița dintre Ucraina și România.

„Cea mai rea parte a fost așteptarea de 34 de ore la granița cu România. Nu puteam să mănânc, să beau sau să dorm. Temperatura a fost între -3 și -5 grade Celsius. Nu era mâncare, doar cafeaua și pâinea oferite de ucraineni. Nu exista toaletă sau loc de dormit. La un moment dat, m-am gândit să mă întorc la universitate pentru că nu aveam voie să trecem granița și nu mă simțeam bine. Am văzut niște fete căzând inconștiente”, a spus Dinanath Rai, o studentă de 21 de ani, din Bihar, scrie The Indian Express.


Rai este studentă în anul II la medicină la Universitatea de Medicină Ivano-Frankivsk din orașul Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei, situat la aproximativ 200 de kilometri de Suceava.

„La graniță erau peste o mie de studenți – toți din India – care așteptau cu nerăbdători să treacă, dar procesul a fost foarte lent. Am auzit un atac cu rachete care a avut loc joi la câțiva kilometri de campusul nostru universitar. Ne-a fost foarte frică. Ni s-a spus că evacuarea va începe vineri sau sâmbătă. Atunci oficialii universității ne-au spus că vom fi evacuați duminică, dar am decis să plecăm singuri, sâmbătă. Un autobuz ne-a lăsat la 10 kilometri de graniță și am mers pe jos pe restul distanței”, a spus Rai.

Mărturiile altor studenți captivi în Ucraina

Shivpalsingh Gurjar (21 de ani), un alt student care a petrecut mai mult de trei nopți la graniță, a spus că, în mijlocul panicii și haosului, soldații ucraineni au fost nevoiți să tragă în aer de două ori – dimineața și noaptea – pentru a controla mulțimea.

Gurjar, student în anul doi la medicină la Universitatea Națională de Medicină din Vinnytsia (VNMU) din orașul Vinnytsia din centrul de vest al Ucrainei, a spus că zăpada le-a îngreunat așteptarea.

„Din cauza blocajelor din trafic, ni s-a cerut să coborâm la 30 de kilometri de graniță și să mergem pe jos pe restul distanței. Am ajuns la graniță în noaptea de 25 februarie și am trecut la 3 dimineața pe 27 februarie.”

Soniya Choudhary, o altă studentă la medicină din Rajasthan, care studiază la VNMU, a povestit cum au intrat în buncăre de fiecare dată când au auzit sirenele raidului aerian.

„Am petrecut aproape două zile în buncăre. Am alergat în buncărele noastre auzind sirena. Ne-am petrecut nopțile într-un frig de neimaginat. Stocul de mâncare și apă se termina, iar bancomatele rămâneau fără bani. Am reușit să ajungem singuri la graniță, dar aceasta era închisă”, a spus ea.

„Soldații ucraineni nu au putut să ne evacueze, deoarece era prea multă lume. Au trebuit să folosească gaze lacrimogene și să deschidă focul în aer pentru a controla mulțimea. Situația de la Kiev este cea mai rea. Eram încă în siguranță în Vinnytsia. Părinții mei erau îngrijorați, dar am vorbit cu ei și le-am spus că suntem în siguranță”, a adăugat Soniya.

Cei trei studenți s-au numărat printre cei care au sosit marți dimineața pe aeroportul din Mumbai. Zborul lor a decolat de pe Aeroportul Internațional Henri Coanda din București, luni, la ora 23.10, și a ajuns în Mumbai la ora 7.05.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat interzis în TOATĂ ROMÂNIA. Ordinul care devine LEGE pentru toată lumea
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un bucătar ar fi falsificat premiul Guinness World Records. Unde s-a întâmplat asta?
×