Aproximativ 182 de indieni au fost repatriați din Ucraina și au ajuns în Mumbai cu cel de-al șaptelea zbor de evacuare în cadrul misiunii „Operațiunea Ganga” a guvernului central. Printre cele mai mari obstacole pentru cei 182 de studenți indieni a fost temperatura extrem de scăzută, de aproape -5 grade Celsius la granița dintre Ucraina și România.
„Cea mai rea parte a fost așteptarea de 34 de ore la granița cu România. Nu puteam să mănânc, să beau sau să dorm. Temperatura a fost între -3 și -5 grade Celsius. Nu era mâncare, doar cafeaua și pâinea oferite de ucraineni. Nu exista toaletă sau loc de dormit. La un moment dat, m-am gândit să mă întorc la universitate pentru că nu aveam voie să trecem granița și nu mă simțeam bine. Am văzut niște fete căzând inconștiente”, a spus Dinanath Rai, o studentă de 21 de ani, din Bihar, scrie The Indian Express.
182 Indian students waiting in nearly -5 degree Celsius at the Ukraine-Romania border pic.twitter.com/xPXzJRSzhQ
— The Indian Express (@IndianExpress) March 1, 2022
Rai este studentă în anul II la medicină la Universitatea de Medicină Ivano-Frankivsk din orașul Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei, situat la aproximativ 200 de kilometri de Suceava.
„La graniță erau peste o mie de studenți – toți din India – care așteptau cu nerăbdători să treacă, dar procesul a fost foarte lent. Am auzit un atac cu rachete care a avut loc joi la câțiva kilometri de campusul nostru universitar. Ne-a fost foarte frică. Ni s-a spus că evacuarea va începe vineri sau sâmbătă. Atunci oficialii universității ne-au spus că vom fi evacuați duminică, dar am decis să plecăm singuri, sâmbătă. Un autobuz ne-a lăsat la 10 kilometri de graniță și am mers pe jos pe restul distanței”, a spus Rai.
Shivpalsingh Gurjar (21 de ani), un alt student care a petrecut mai mult de trei nopți la graniță, a spus că, în mijlocul panicii și haosului, soldații ucraineni au fost nevoiți să tragă în aer de două ori – dimineața și noaptea – pentru a controla mulțimea.
Gurjar, student în anul doi la medicină la Universitatea Națională de Medicină din Vinnytsia (VNMU) din orașul Vinnytsia din centrul de vest al Ucrainei, a spus că zăpada le-a îngreunat așteptarea.
„Din cauza blocajelor din trafic, ni s-a cerut să coborâm la 30 de kilometri de graniță și să mergem pe jos pe restul distanței. Am ajuns la graniță în noaptea de 25 februarie și am trecut la 3 dimineața pe 27 februarie.”
Soniya Choudhary, o altă studentă la medicină din Rajasthan, care studiază la VNMU, a povestit cum au intrat în buncăre de fiecare dată când au auzit sirenele raidului aerian.
„Am petrecut aproape două zile în buncăre. Am alergat în buncărele noastre auzind sirena. Ne-am petrecut nopțile într-un frig de neimaginat. Stocul de mâncare și apă se termina, iar bancomatele rămâneau fără bani. Am reușit să ajungem singuri la graniță, dar aceasta era închisă”, a spus ea.
„Soldații ucraineni nu au putut să ne evacueze, deoarece era prea multă lume. Au trebuit să folosească gaze lacrimogene și să deschidă focul în aer pentru a controla mulțimea. Situația de la Kiev este cea mai rea. Eram încă în siguranță în Vinnytsia. Părinții mei erau îngrijorați, dar am vorbit cu ei și le-am spus că suntem în siguranță”, a adăugat Soniya.
Cei trei studenți s-au numărat printre cei care au sosit marți dimineața pe aeroportul din Mumbai. Zborul lor a decolat de pe Aeroportul Internațional Henri Coanda din București, luni, la ora 23.10, și a ajuns în Mumbai la ora 7.05.