Cele 38 de alimente care nu trebuie ținute în frigider, sub nicio formă. Cu multe dintre ele, ai procedat greșit până acum

Cele 38 de alimente care nu trebuie ținute în frigider, sub nicio formă. Cu multe dintre ele, ai procedat greșit până acum
FOTO - caracter ilustrativ: Pexels
Publicat: 30/05/2022, 21:51
Actualizat: 30/05/2022, 23:01

Deși, poate, avem tendința să băgăm cam totul în frigider, nu toate alimentele trebuie ținute rece pentru că temperatura scăzută poate modifica gustul, textura și consistența unor produse, care se vor strica foarte repede. Există aproape 40 de alimente care ar trebui ținute, mai degrabă, într-o cameră cu o temperatură medie.

Și multe dintre ele sunt fructe și legume… De exemplu, bananele, cartofii, fructele de pădure sau castraveții se strică repede, dacă au legătură cu frigul. La fel și alimente precum uleiul sau mierea, care pot rezista și câteva luni mai mult dacă nu sunt ținute în frigider.

38 de alimente care nu se țin în frigider

1. Nucile: temperaturile medii pot conserva foarte bine uleiurile care există în nuci, iar dacă le vei ține în frigider, gustul acestora se schimbă și își pierd savoarea. Așadar, le poți depozita fără problrmr în cămară, dar să fie puse într-un recipient care este închis etanș.

2. Mierea: ținerea în frigider a mierii duce la cristalizarea și solidificarea sa.

3. Uleiul de măsline este afectat de frigul excesiv, care îl face vâscos, dens și tulbure. Astfel, pentru a evita deteriorarea sa, este bine să pui uleiul de măsline în cămară sau pe blatul din bucătărie.

4. Pâinea nu trebuie nici ea ținută în frigider, pentru că va avea și un gust rânced și se întărește. Pâinea se păstrează la temperatura camerei, într-o cutie sau înfășurată într-o pânză.

5. Cafeaua preia mirosurile de la alimentele din jur, iar în frigider absoarbe și umezeala. Mai mult, după câteva zile în frigider, cafeaua își pierde aroma în totalitate. Cafeaua trebuie ținută într-un recipient etanș și ferită de lumina soarelui.

6. Sosurile pentru salate își pierd gustul dacă dau de frig, pentru că cele mai multe dintre ele sunt preparate cu ulei sau oțet. Un dulap este locul ideal pentru ele, până în momentul consumului.

7. Sosurile iuți își pierd din intensitate dacă sunt păstrate în frigider. De aceea, orice sos cu ardei iute este mai intens dacă este pus la temperatura camerei.

8. Siropurile se păstrează foarte bine în orice colț al bucătăriei. Ținute la temperaturi scăzute, siropurile se îngroașă și sunt foarte greu de consumat.

9. Fructele uscate devin tari dacă stau la frig, ceea ce ulterior le face imposibil de mâncat. Mi mult, în frigider este umezeală, ceea ce le poate crea o peliculă vâscoasă. Fructele ținute în cămară pot ține și șase luni.

10. Ciocolata rece face o peliculă albă fină la suprafață. Nu este stricată, dar a ieșit o parte din grăsime, din cauza temperaturii scăzute din frigider. Totodată, ciocolata preia o parte din mirosurile din frigider și asta îi alterează gustul. Ca să fie bună, trebuie ținută într-un recipient etanș, într-un loc întunecat și uscat.

11. Produsele de patiserie se umezesc foarte repede dacă stau în frigider. Pentru a rămâne proaspete mai mult timp, pune toate produsele de patiserie într-o pungă de hârtie și departe de lumina soarelui.

12. Untul de arahide conține foarte mult ulei, iar la temperaturi joase se separă de produs. De asemenea, untul de arahide rece este greu de digerat și de amestecat. La o temperatură de 15 grade Celsius, untul de arahide poate rezista și șase luni.

13. Murăturile din comerț nu trebuie ținute în frigider, deoarece conservații utilizați la prepararea lor țin bacteriile la distanță. Dacă borcanul este închis ermetic, poate sta cel puțin șase luni într-o cămară. În schimb, murăturile de casă pot sta în frigider  dacă borcanul nu este bine închis.

14. Condimentele uscate sunt cele mai expuse la frig. Umezeala din frigider nu va face altceva decât să le schimbe aroma.

15. Ketchup-ul n-are nevoie de frigider. Conține o cantitate suficientă de sare, conservați și zahăr cât să-l țină bun de consumat pentru mai mult de de trei luni.

16. Gemul se aseamănă cu murăturile, în ceea ce privește conservanții. Borcanele cu gemuri și dulcețuri sunt sterilizate și ținute în cămară, astfel că pot fi consumate chiar și după un an sau doi. Dar după deschiderea borcanului, e musai de ținut la frigider pentru a nu fermenta.

17. Untul nu poate fi ținut la temperatura camerei prea mult, pentru că se topește și mucegăiește, dar în cazul în care nu există un sistem de răcire în preajmă, atunci poate fi depozitat într-un loc mai întunecat, dar nu mai mult de o zi sau două.

18. Ouăle pare obligatoriu de păstrat în frigider, doar că acestea sunt protejate de bacterii datorită cojilor și pot fi lăsate într-o cameră umbrită, chiar și 3 – 4 zile.

19. Busuiocul este o plantă căreia îi place căldura, iar frigul îl ofilețte în doar câteva ore. Cel mai bine, busuiocul trebuie pus într-un pahar cu apă și așezat într-un colț al camerei unde nu ajung razele soarelui, pentru a rămâne verde și ca să-și păstreze aroma.

20. Șampania nu trebuie pusă în frigider dacă nu este cosumată în cel mult 4 – 5 zile, pentru că îi scade aciditatea, dopul de plută se usucă, iar băutura oxidează și își pierde din aromă.

Zece fructe care nu trebuie ținute în frigider

Fructele sunt o resursă esențială de vitamine, minerale și antioxidanți, de aceea nu trebuie să lipsească din dieta noastră zilnică. Doar că unele își pierd gustul și nutrienții dacă sunt ținute în frigider. Printre acestea, se numără:

21. Dovleacul plăcintar trebuie ținut în cămară, nu la rece. Dovleacul se strică mult mai repede, dacă este depozitat la temperaturi scăzute.

22. Mango trebuie șinut la rece, doar dacă este copt. Un fruct crud rămâne în același stadiu, dacă este ținut în frigider.

23. Avocado, la fel ca și la mango, poate fi ținut la rece doar dacă este tăiat sau copt. În schimb, un avocado necopt poate fi lăsat afară, pe masă, timp de 4 – 5 zile după care poate fi consumat fără probleme.

24. Pepenele poate fi lăsat oriunde, mai ales în bucătărie, dar este obligatoriu să fie băgat la rece după ce este tăiat.

25. Bananele rezistă de minune la temperaturi între 15 – 20℃, chiar și pentru mai mult de 5 – 6 zile. În schimb, la rece  se înnegresc imediat.

26. Piersicile trebuie consumate coapte. Pot fi așezate într-un bol și lăsate pe masa din bucătărie. Piersicile crude, băgate în frigider, se strică mai repede și, evident, procesul de coacere se oprește.

27. Citricele reci sunt lipsite de aromă și textură. Fie că sunt lămâi, portocale sau grapefruit, acestea au nevoie de căldură, așa că pot fi ținute chiar și în bătaia soarelui.

28. Ananasul este un fruct exotic căruia îi priește căldura, iar în contact cu frigul se usucă și își pierde din savoare.

29. Fructele de pădure trebuie cumpărate cu cel mult 4 – 5 zile înainte de a fi consumate, fiind indicat să fie ținute în cămară, nu în frigider. Dacă stau prea mult la rece, atunci își pierd o parte din gust și din textura crocantă.

30. Merele oxidează și se usucă, dacă sunt lăsate în frigider pentru mai mult de două săptămâni. Se recomandă păstrarea lor într-un loc al casei unde temperatura nu scade sub 15 grade Celsius.

Cele mai consumate legume, care trebuie ținute departe de frig

Este cunosctu faptul că legumele ne apără de divrse boli, așa cum fructele ne oferă vitamine și minerale, dar multe legume putrezesc și devin apoase dacă sunt lăsate în frigider.

31. Usturoiul, dacă este depozitat la temperatura camerei, poate rezista chiar și 2-3 luni. Altfel mucegăiește. Iar unele căpățâni de usturoi ținute în frigider fac muguri, din cauza umezelii.

32. Ceapa este bogată în amidon și devine apoasă, înmugurește și mucegăiește dacă este lăsată în frigider. Dacă totuși ai folosit doar o jumătate dintr-o ceapă, poți lăsa restul în frigider într-un recipient închis ermetic, dar nu mai mult de două zile.

33. Cartofii normali/dulci conțin mult amidon, care se transformă în zahăr dacă ajung la temperaturi scăzute. Este de preferat să țineți cartofii într-un sac de pânză, departe de lumina soarelui.

34. Vinetele sunt foarte sensibile la rece, iar în mai puțin de 2 – 3 zile acestease strică. Dar nici căldura nu le ajută foarte mult, așa că – cel mai bine – le priește o cameră întunecată unde temperatura este între 15 – 20 grade Celsius

35. Roșiile au o membrană care se deteriorează în frigider, de aceea se înmoaie repede și nici nu mai au gust.

36. Fasolea verde proaspătă oxidează și își pierde toate substanțele nutritive, odată băgată în frigider. În schimb, poate fi folosită tot anul dacă este opărită, iar apoi băgată la congelator. Înghețarea va încetini procesul de oxidare, astfel că fasolea verde rămâne la fel de proaspătă pentru multe luni.

37. Castraveții au o coajă sensibilă, care la temperaturi mai mici de 10 grade Celsiu, își pierde fermitatea și devine gălbuie. De asemenea, frigul face ca apa din castraveți să iasă la suprafață, ceea ce duce la apariția mucegaiului. Țineți cont de faptul că, în frigider, durata de prospețime a castraveților este scurtată chiar și cu 3 – 4 zile.

38. Ciupercile se înnegresc și se usucă, dacă sunt păstrate mai mult de 3 – 4 zile în frigider, iar după această perioadă vor fi greu de preparat. Pentru a se menține proaspete câteva zile în plus, pune ciupercile într-un loc ferit de razele soarelui, dar nu lângă alte legume, pentru își pot pierde din savoare.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer