Cele 6 super-alimente care îți PRELUNGESC viața cu 10 ani, potrivit experților nutriționiști
Cercetătorii apreciază fitonutrienții – compuși găsiți pe suprafețele plantelor, care protejează împotriva bacteriilor, virușilor și ciupercilor – pentru că le conferă alimentelor pe bază de plante abilitățile lor de stimulare a sănătății.
„Atunci când oamenii consumă fitonutrienți prin fructe, legume, nuci, semințe și cereale integrale, ei joacă roluri puternice ca antioxidanți pentru a ne ajuta să luptăm împotriva daunelor din mediu, stresului oxidativ, daunelor ultraviolete sau chiar bolilor”, a declarat Melanie Murphy Richter, dietetician și neuronutriționist, pentru wellandgood.com.
Există șase tipuri de fitonutrienți:
- Flavonoide;
- Carotenoide;
- Polifenoli;
- Fitosteroli;
- Fitoestrogeni;
- Glucozinolați.
„Fiecare clasă de fitonutrienți are propriile sale superputeri benefice și poate varia de la efecte antiinflamatorii, beneficii pentru sănătatea imunitară, îmbunătățiri ale sănătății inimii, potențiale proprietăți de combatere a cancerului și, de asemenea, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății digestive, a pielii și a oaselor”, mai explică Richter.
Fitonutrienții se găsesc exclusiv în alimentele pe bază de plante, în timp ce antioxidanții pot fi găsiți și în alte surse.
Nu există un nivel recomandat de aport zilnic pentru fitonutrienți, Melanie Richter sugerând să fie consumate cât mai multe alimente bogate în fitonutrienți pentru a susține sănătatea generală și bunăstarea.
„Puteți face acest lucru alegând în mod conștient o dietă mai bazată pe plante și concentrându-vă pe consumul de o varietate de alimente diferite în fiecare zi. Cu cât consumăm mai multă varietate, cu atât vom primi beneficii mai bune și cuprinzătoare pentru sănătate”, a mai spus ea.
1. Flavonoide
Flavonoidele, care se găsesc în citrice, ceai verde, fructe de pădure, mere, ceapă și cacao, sunt cunoscute că reduc tensiunea arterială și colesterolul, făcându-le benefice pentru inimă și sănătatea generală.
2. Carotenoide
Carotenoidele, care se găsesc în dovleci, roșii, morcovi și ardei gras, conferă alimentelor vegetale portocalii, roșii și galbene culoarea lor strălucitoare. Acești antioxidanți colorați susțin sănătatea ochilor și pot reduce riscul de cancer.
„Asigurați-vă că mâncați aceste alimente cu coajă cu tot, deoarece cea mai mare cantitate se găsește în coaja acestor alimente”, a sfătuit Richter.
3. Polifenoli
Polifenolii, găsiți în ciocolata neagră, fructe de pădure, pere, struguri și vin roșu, sunt antioxidanți puternici care reduc inflamația în întregul corp.
De asemenea, protejează împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, susținând sănătatea creierului și ajutând la prevenirea bolilor neurodegenerative.
4. Fitosteroli
Richter spune că fitosterolii, găsiți în nuci, semințe și leguminoase, „lucrează puternic împotriva nivelurilor nesănătoase de colesterol, ceea ce îi face benefici pentru inimă”.
Ea citează un studiu din 2017, care a arătat că un consum zilnic a 2 grame de fitosteroli poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol „rău” al lipoproteinelor cu densitate scăzută (colesterol LDL) cu până la 10%.
5. Fitoestrogenii
Fitoestrogenii, găsiți în semințele de in, tofu, orz și edamame, pot echilibra nivelurile hormonale, făcându-le deosebit de benefice pentru femei.
„Atunci când sunt consumate, ele pot juca rolul estrogenului în organism, ajutând femeile să-și regleze mai bine ciclurile, de-a lungul vieții”, explică Richter.
6. Glucozinolații
„Glucozinolații sunt detoxifianți minunați. Ele pot ajuta la eliminarea substanțelor dăunătoare din organism pentru a reduce riscul de cancer”, a menționat Richter.
De asemenea, s-a demonstrat că glucozinolații protejează împotriva bolilor inflamatorii. Acești compuși se găsesc în legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopidă, varza de Bruxelles și kale.