Specialiștii atrag atenția că alimentația nesănătoasă este un factor favorizant pentru apariția cancerului, motiv pentru care nutriționiștii ne recomandă să consumăm cât mai multe fructe și legume.
De preferat, acestea ar trebui să fie cât mai puțin procesate, iar dacă sunt consumate crude își păstrează cel mai bine proprietățile.
Potrivit sfatumedicului.ro, șapte fructe sunt considerate adevărați inamici ai cancerului, prevenind apariția acestei boli în cazul în care sunt consumate frecvent.
Cel mai mare avantaj este că aceste fructe care pot preveni apariția cancerului sunt unele comune în România, fiind foarte accesibile.
Aceste fructe sunt foarte bogate în vitamine, minerale, enzime și antioxidanți, cu un puternic efect antitumoral.
Afinele
Afinele sunt considerate fructele cu cel mai puternic efect antitumoral. Acestea conțin trei substanțe care stimulează eliminarea substanțelor cancerigene: antocianidina, proantocianidina și acidul elagic.
Proantocianidina din afine ajută la reducerea producției de estrogen, împiedicând, astfel, apariția cancerului de prostată și a cancerului la sân.
Strugurii negri
Strugurii negri conțin o cantitate foarte mare de resveratrol, cel mai puternic antioxidant natural. Acesta acționează în mod direct asupra unor gene cu rol de protecție împotriva îmbătrânirii.
Totodată, acesta poate încetini trei stadii de dezvoltare ale cancerului, inițierea, stimularea și progresia, deoarece blochează acțiunea factorului NF-KappaB, o proteină complexă care este prezentă în cazul multor tipuri de tumori, dând celulelor canceroase comanda de a se înmulți.
Fructele de pădure
La fel ca afinele, fructele de pădure conțin antocianidină, proantocianidină și acid elagic, antioxidanți care stimulează moartea celulelor canceroase.
În urma unor studii de laborator s-a descoperit că acești trei antioxidanți sunt eficienți împotriva unor tipuri de celule canceroase, în special împotriva celor care produc cancer de colon.
Merele
Potrivit studiilor, banalul măr conține quercetină, o substanță cu rol antiinflamator prezentă și în ceapă și unele plante medicinale.
Quercetina poate preveni cancerul pulmonar și chiar încetinește evoluția cancerului de prostată. Mai mult, această substanță întărește sistemul imunitar și blochează hormonii care stimulează dezvoltarea tumorilor canceroase.
Rodiile
Pe lângă faptul că sunt foarte gustoase, rodiile au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Totodată, ele conțin cantități mari de vitamina C, nutrient cunoscut pentru efectul său de întărire a sistemului imunitar.
Lămâile
Potrivit unor studii, lămâia are un efect anticancerigen important, datorită conținutului ridicat de flavonoizi, substanțe cu efect antiinflamator și detoxifiant.
În combinație cu alte ingrediente, lămâia ajută la eliminarea din organism a unora dintre substanțele care favorizează apariția cancerului.
Goji
Fructele de goji au apărut relativ recent pe piața din România, ele fiind originare din China. Aceste fructe conțin betacaroten și zeaxantină, două substanțe care combat apariția celulelor maligne. De asemenea, aceste două substanțe previn degenerescența maculară, principala cauză a orbirii la persoanele de peste 55 de ani.
De asemenea, goji conține germaniu, un mineral care se găsește foarte rar în fructe. Atenție, însă, fructele de goji trebuie consumate cu moderație pentru că acestea conțin unele substanțe care împiedică absorbția calciului.