Cele 8 alimente care sunt mai bune decât MULTIVITAMINELE! Iată de ce trebuie să le consumi
Cum sezonul răcelilor și gripei este în toi, mulți caută protecție sub formă de suplimente. Astfel că, raioanele supermarketurilor sunt pline de tablete care promit să stimuleze sănătatea și să învingă tusea și strănutul.
Însă experții spun că o abordare a imunității bazată pe alimentație este mai bună decât orice pastilă, excepție făcând vitamina D și orice nutrient în care indivizii sunt deficitari.
„Atunci când consumăm alimente, mai degrabă decât să ne bazăm pe suplimente, beneficiem de o matrice de nutrienți”, explică dieteticianul Sophie Medlin, potrivit inews.co.uk. „Unii nutrienți sunt absorbiți mai bine în prezența altora, iar sursele naturale de vitamine conțin adesea alți compuși care susțin absorbția”.
Dr. Emily Leeming, specialist în microbiom și autor al Genius Gut, mai spune că alimentele conțin mai mult decât vitamine și minerale.
„Multivitaminele conțin o varietate de nutrienți diferiți, dar nu se pot compara cu cele 26 000 de componente bioactive găsite în alimente. Alimentele integrale conțin fibre și antioxidanți care lucrează împreună pentru a vă susține sănătatea în moduri pe care multivitaminele nu le pot reproduce.
De exemplu, fibrele din alimente hrănesc microbii benefici din intestin, care vă susțin sistemul imunitar, starea de spirit și nivelul de energie”, spune ea, care mai adaugă faptul că alimentele necesită o abordare mai completă decât în cazul suplimentelor.
Spre deosebire de suplimente, schimbările alimentare s-au dovedit a fi eficiente. Un articol JAMA publicat în 2024, cercetătorii care au urmărit peste 40.000 de persoane din SUA vreme de 20 de ani au raportat că nu a existat nicio îmbunătățile a longevității celor care au folosit multivitamine. Între timp, s-a descoperit că susținerea unor schimbări sănătoase în alimnetație poate să adauge zece ani de viață.
Dar nu înseamnă că vitaminele și suplimentele sunt fără de valoare. Studiul Jama a arătat că multivitaminele au redus riscul anumitor boli, precum bolile de inimă. Dar suplimentele sunt văzute mai mult ca strat suplimentar de sprijin, decât primul port de apel.
Iată cele 8 alimente mai bune ca multivitaminele
Brânza de vaci
„Lactatele au avut o reputație proastă în ultimul deceniu, dar sunt excelente pentru sănătatea noastră, în special produsele lactate neprocesate, cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi brânza de vaci, laptele semidegresat, iaurtul și kefirul”, a spus Medlin. „Aceste produse sunt o sursă excelentă de calciu și furnizează, de asemenea, o mulțime de alți nutrienți, cum ar fi iodul, care sunt mai greu de găsit în alte părți ale dietei.”
Carnea roșie slabă
Fierul este cea mai frecventă deficiență de nutrienți, iar suplimentarea nivelurilor de carne roșie ar putea să sporească energia pe timpul iernii.
Afinele
„Afinele conțin multe substanțe nutritive utile, inclusiv vitamina C și vitamina K, dar mai important, conțin un polifenol numit antocianină, care este foarte bun pentru sănătatea creierului nostru”, spune Medlin.
Năutul
„Fasolea și leguminoasele, cum ar fi năutul și fasolea neagră, sunt surse excelente de proteine vegetale, fibre, acid folic și magneziu”, spune Leeming. Năutul conferă circa 30% din necesarul zilnic de fibre într-o porție gătită de 100 grame. Se recomandă o porție pe zi.
Somonul
„Peștii grași precum somonul sunt bogați în acizi grași omega-3 care ajută la reducerea inflamației excesive de grad scăzut și sprijină sănătatea inimii și a creierului”, spune Leeming.
Medlin adaugă: „Peștele gras este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine și vitamine B. Încercați să includeți cel puțin o porție de pește gras pe săptămână.”
Varza Kale
„Legumele cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi varza kale și varza, conțin vitamine B esențiale, precum și vitamina A, vitamina C, vitamina K, cupru și alte oligoelemente. Este o sursă puternică de nutrienți”, spune Medlin.
Pâinea de secară
Este o sursă de energie, asociată cu îmbunătățirea sănătății inimii și reducerea colesterolului, în comparație cu alte tipuri de pâine.
Nucile
O porție de 20 garme de nuci conține peste 30% din cantitatea recomandată de magneziu, esențială pentru mușchi sănătoși și un somn bun, scrie adevarul.ro.
CITEȘTE ȘI: