Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie. De-a lungul celor 40 de zile, se evită consumul de alimente de origine animală (carne, lactate, ouă). Mihaela Bilic, vine cu recomandări utile pentru românii care țin post în această perioadă.
Mihaela Bilic are o serie de sfaturi referitor la alimentația sănătoasă din postul Crăciunului.
”La fiecare perioadă de post ne punem întrebarea: e mai sănătos să avem, măcar și pentru un timp, o dietă care să excludă produsele de origine animală? Rolul postului alimentar este să dea o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale. Deci DA, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse- nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză”, explică nutriționistul Mihaela Bilic.
„– Limitați aportul alimentar la maxim 3 mese/zi și nu vă temeți de senzația de foame; e greu să te simți sătul fără proteine animale, deci în post există tendința să mâncăm mai mult.
– Atenție la combinația făinoase-grăsime vegetală (ulei), este cea mai bună “rețetă” de îngrășare și din păcate multe alimente de post au aceste ingrediente la bază.
– Evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel si cascaval de post, oleaginoase de tip semințe, alune, migdale, fistic, deși nu pare, au multe calorii.
– Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromat.
– Consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte,năut) de minim 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez.
– “Abuzați” de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu ados minim de ulei; postul poate fi și o cură Detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume.
– Consumați fructele cu moderație, sunt un desert natural și sănătos, iar ciocolata neagră este și ea un dulce de post.” recomandă Mihaela Bilic.
„Să ții post nu e ușor, e nevoie de aprovizionare, organizare și gătit acasă. Mâncarea trebuie să fie cât mai simplă și cu limită la cantitate, altfel riscați să ieșiți din post cu niște kilograme în plus”, mai spune Mihaela Bilic.