Înainte de ’89, în restaurantele din marile orașe se găseau două mezeluri de care, acum, românii fug. Pe timpuri, mezelurile respective erau consumate și de străinii care vizitau România. Presa locală a reliefat modul în care oamenii trăiau înainte de Revoluție și cum puteam să se bucure, de exemplu, de gustul unor alimente.
În perioada comunistă, mulți dintre români încercau să trăiască de pe o zi pe alta. La momentul acela, pentru a putea achiziționa anumite alimente, trebuiau să se folosească de așa-zisele „cartele”. Se făceau diferențe și între zonele urbane și cele rurale – de pildă, orășenii primeau cantități mai mari, spre deosebire de săteni.
Când venea vorba despre „produse din carne”, anumite mezeluri erau găsite în restaurantele din marile orașe ale țării. De cele mai multe ori, erau tranzitate și de străini. De exemplu, acolo se găseau crenvruști, cabanos sau cașcaval. Desigur, nu erau uitate nici magazinele de la care se aprovizionau activiștii PCR sau „cantina partidului” regăsită în fiecare reședință de județ. De pildă, în Galați se găsea, pe timpuri, la „Hotelul Partidului”, arată presagalati.ro.
În marile restaurante se găseau crenvurști și cabanos
De altfel, cetățenii erau nevoiți să stea la cozi lungi pentru a putea să cumpere anumite alimente. Carne, ouă, ulei, făină sau zahăr – pentru astfel de alimente se așezau cetățenii la coadă, încă de la 3-4 dimineața. Carnea de porc și carnea de vită, de pildă, „aproape” că se mai găsea în măcelării, în perioada sărbătorilor de iarnă. Existau situații în care un sfert dintre cei care stăteau la coadă reușeau să „prindă ceva”.