În această perioadă a anului, piețele și supermarketurile din România sunt pline de cireșe, unul dintre cele mai așteptate fructe ale sezonului. Diferențele de preț dintre cireșele vândute de „țărani” și de marile lanțuri de magazine au stârnit discuții intense în rândul consumatorilor.
Cu toate acestea, sprijinirea producătorilor locali și promovarea produselor autohtone reprezintă pași importanți către o economie mai sustenabilă și o alimentație mai sănătoasă pentru consumatori.
Totuși, diferențele dintre prețurile practicate în piețe și cele din supermarketuri sunt foarte mari, atrage atenția Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.
Cu câți lei au ajuns să se vândă cireșele românești
Cireșele românești se vând cu aproximativ 8 lei pe kilogram, în piețe. Aceasta este o veste bună pentru consumatorii care preferă produsele autohtone, mai ales că prețul este accesibil și justificat de costurile mai scăzute de transport și producție.
„Țăranul vinde cireșele cu 8 lei/ kg, în timp ce comercianți le vând cu 40 lei/kg!”, conform unui mesaj postat pe Facebook, de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.
Cireșele din supermarket, aproape de trei ori mai scumpe
Prin contrast, cireșele de marile lanțuri de magazine ajung să coste și 20 de lei pe kilogram, aproape de trei ori mai mult decât cele din piețe.