Cele mai multe dintre statele membre UE, printre care și România, vor introducerea gazului și a energiei nucleare pe lista proiectelor „verzi”. Ce spune președintele Iohannis despre politica energetică europeană și despre creșterea prețurilor energiei | VIDEO

Publicat: 22/10/2021, 12:36

Cele mai multe dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au pronunțat joi în favoarea recunoașterii rolului gazelor naturale și al energiei nucleare în lupta împotriva schimbărilor climatice.

În cazul în care UE ar recunoaște proiectele care implică energia nucleară și gazele naturale ca fiind proiecte „verzi”, atunci finanțarea acestora s-ar face mai ușor, au declarat mai multe surse diplomatice europene, citate de Agerpres.

Uniunea Europeană este pe punctul de a finaliza partea de climă din taxonomia sa privind finanţarea sustenabilă, o reglementare inovatoare care vizează direcţionarea capitalului privat dinspre activităţile economice poluante spre cele pe care UE le consideră a fi prietenoase cu mediul.

Includerea gazelor naturale şi a centralelor nucleare pe lista investiţiilor „verzi” creează diviziuni în rândul statelor membre. Însă la summitul şefilor de stat şi de guvern care a început joi la Bruxelles, „o mare majoritate a statelor membre” şi-a exprimat dorinţa de a include gazele şi energia nucleară pe lista investiţiilor durabile, a declarat un diplomat european.

La mijlocul acestei luni, 10 state membre UE, inclusiv România, au cerut în mod public includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor „verzi”.

Klaus Iohannis: Vrem finanțări europene pentru proiectele care includ gaze și energie nucleară

Prezent la Consiliul European de toamnă care a început joi la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a vorbit, printre altele, și despre situația energetică a României și a Uniunii Europene.

Potrivit acestuia, s-au luat măsuri la nivel național și european pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie, dar este nevoie și de o analiză pentru a putea vedea cauzele exacte ale acestor creșteri.

Totodată, Iohannis a spus că a solicitat în mod ferm includerea proiectelor privind gazele naturale și energia nucleară pe lista propunerilor eligibile pentru finanțare europeană.

„Noi știm că avem o problemă cu prețurile la energie, mai ales la electricitate. Adevărul este că noi am găsit acasă soluțiile pentru familiile cu venituri mici, avem o legislație gata pregătită și vor fi compensate facturile, vor exista posibilități de amânare, deci noi deja am rezolvat problema pentru lunile următoare. Însă chestiunea nu e așa simplă. Dacă prețurile la energie vor crește în continuare, automat aceste creșteri se vor reflecta și în alte prețuri și acesta nu este lucrul dorit nici de politicieni, nici de oamenii simpli. În consecință, am fost foarte ferm și foarte clar în discuțiile de la Consiliu. Trebuie să găsim, pe lângă soluțiile naționale, și abordări europene ferme.

În acest sens, am solicitat să avem un plan clar pentru această iarnă, să verificăm de ce au crescut prețurile, să luăm măsuri să mergem înspre soluții sustenabile. Pe de altă parte, este clar că dacă vrem să mergem spre o economie verde, avem nevoie de soluții intermediare. Este foarte posibil ca undeva în 2040-2050, sursele regenerabile (…) să reprezinte o parte foarte mare din producția de energie. Dar până atunci, opinia noastră în România este că trebuie să folosim centralele nucleare, să le modernizăm și să extindem energia produsă nuclear. În același timp, noi, în România, suntem hotărâți și trebuie să folosim gazul natural pentru încălzire, pentru generare de electricitate și în industrie. Trebuie clar să avem energie nucleară și gaz. Pentru asta ar fi excelent ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral