Cele mai multe dintre statele membre UE, printre care și România, vor introducerea gazului și a energiei nucleare pe lista proiectelor „verzi”. Ce spune președintele Iohannis despre politica energetică europeană și despre creșterea prețurilor energiei | VIDEO
This browser does not support the video element.
Cele mai multe dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au pronunțat joi în favoarea recunoașterii rolului gazelor naturale și al energiei nucleare în lupta împotriva schimbărilor climatice.
În cazul în care UE ar recunoaște proiectele care implică energia nucleară și gazele naturale ca fiind proiecte „verzi”, atunci finanțarea acestora s-ar face mai ușor, au declarat mai multe surse diplomatice europene, citate de Agerpres.
Uniunea Europeană este pe punctul de a finaliza partea de climă din taxonomia sa privind finanţarea sustenabilă, o reglementare inovatoare care vizează direcţionarea capitalului privat dinspre activităţile economice poluante spre cele pe care UE le consideră a fi prietenoase cu mediul.
Includerea gazelor naturale şi a centralelor nucleare pe lista investiţiilor „verzi” creează diviziuni în rândul statelor membre. Însă la summitul şefilor de stat şi de guvern care a început joi la Bruxelles, „o mare majoritate a statelor membre” şi-a exprimat dorinţa de a include gazele şi energia nucleară pe lista investiţiilor durabile, a declarat un diplomat european.
La mijlocul acestei luni, 10 state membre UE, inclusiv România, au cerut în mod public includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor „verzi”.
Klaus Iohannis: Vrem finanțări europene pentru proiectele care includ gaze și energie nucleară
Prezent la Consiliul European de toamnă care a început joi la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a vorbit, printre altele, și despre situația energetică a României și a Uniunii Europene.
Potrivit acestuia, s-au luat măsuri la nivel național și european pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie, dar este nevoie și de o analiză pentru a putea vedea cauzele exacte ale acestor creșteri.
Totodată, Iohannis a spus că a solicitat în mod ferm includerea proiectelor privind gazele naturale și energia nucleară pe lista propunerilor eligibile pentru finanțare europeană.
„Noi știm că avem o problemă cu prețurile la energie, mai ales la electricitate. Adevărul este că noi am găsit acasă soluțiile pentru familiile cu venituri mici, avem o legislație gata pregătită și vor fi compensate facturile, vor exista posibilități de amânare, deci noi deja am rezolvat problema pentru lunile următoare. Însă chestiunea nu e așa simplă. Dacă prețurile la energie vor crește în continuare, automat aceste creșteri se vor reflecta și în alte prețuri și acesta nu este lucrul dorit nici de politicieni, nici de oamenii simpli. În consecință, am fost foarte ferm și foarte clar în discuțiile de la Consiliu. Trebuie să găsim, pe lângă soluțiile naționale, și abordări europene ferme.
În acest sens, am solicitat să avem un plan clar pentru această iarnă, să verificăm de ce au crescut prețurile, să luăm măsuri să mergem înspre soluții sustenabile. Pe de altă parte, este clar că dacă vrem să mergem spre o economie verde, avem nevoie de soluții intermediare. Este foarte posibil ca undeva în 2040-2050, sursele regenerabile (…) să reprezinte o parte foarte mare din producția de energie. Dar până atunci, opinia noastră în România este că trebuie să folosim centralele nucleare, să le modernizăm și să extindem energia produsă nuclear. În același timp, noi, în România, suntem hotărâți și trebuie să folosim gazul natural pentru încălzire, pentru generare de electricitate și în industrie. Trebuie clar să avem energie nucleară și gaz. Pentru asta ar fi excelent ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni”, a declarat președintele Klaus Iohannis.