O alimentație echilibrată este deosebit de importantă pentru menținerea unu organism sănătos. De aceea este bine de știut că unele preparate trebuie consumate cu grijă, întrucât pot afecta structura osoasă.
Românii sunt învățați încă de mici că lactatele sunt benefice pentru întărirea sistemului osos. Cu toate acestea un medic ortoped din SUA atrage atenția că un consum prea ridicat de calciu și vitamina D pot avea efecte adverse asupra oaselor.
„Deși calciul și vitamina D sunt importante pentru menținerea sănătății oaselor, depășirea dozelor recomandate pe zi se poate întoarce împotriva scopului și poate fi mai degrabă dăunătoare decât benefică. Cerințele de calciu și vitamina D depind de vârstă, așa că asigurați-vă că sunteți conștienți de doza optimă pentru dumneavoastră”, susține dr. Liz Matzkin, medic ortoped, potrivit Huffington Post.
Alcoolul este unul dintre produsele care nu lipsește de masa niciunui român, mai ales la evenimente speciale. Trebuie însă consumat cu precauție întrucât poate afecta capacitatea organismului de a absorbi nutrienți esențiali precum calciul, vitamina D și magneziul. Ingerarea unor cantități prea mari de alcool poate duce la dezechilibre hormonale și, de asemenea, poate, afecta capacitatea sistemului osos de a se vindeca.
Dr. Matzkin recomandă limitarea consumului la un pahar pe zi pentru femei.
„Un consum crescut de alcool poate altera capacitatea organismului de a absorbi substanțe nutritive importante care sunt de fapt benefice pentru sănătatea oaselor, cum ar fi calciul, vitamina D și magneziul”, a explicat specialistul.
Nici cafeina nu este recomandată când vine vorba de sistemul osos. Experții avertizează că un consum ridicat de cafea poate duce la pierderi de calciu și scade absorbția calciului, influențând negativ sănătatea oaselor.
„Luați în considerare opțiunile de cafea sau ceai decofeinizate dacă aveți nevoie doar de ceva care să vă încălzească sau, chiar mai bine, un pahar înalt de apă”, recomandă dr. Matzkin.
Deși tărâțele de grâu sunt un aliment sănătos, acest preparat poate avea un efect negativ asupra sănătății oaselor.
„Tărâțele de grâu au niveluri ridicate de fitați, care pot împiedica absorbția calciului”, a explicat Matzkin.
Atenție și la sare, deoarece cantitățile excesive pot duce la pierderea calciului din oase.
„Fiți atenți la sarea care poate fi ascunsă în carne, gustări și alimente procesate, cum ar fi mezelurile”, a spus Matzkin.
„Consumul de cantități excesive de sare (mai mult de 2.300 miligrame pe zi) poate duce la pierderea calciului din oase”, concluzionează medicul.
FOTO: Pexels
Citește și:
Nutriționistul Mihaela Bilic SEMNALEAZĂ pericolul din murături: „E important de precizat”