Memorialul Renașterii, monument care a născut mai multe controverse la momentul inaugurării sale, în urmă cu 20 de ani, fiind asemănat cu o „măslină-n scobitoare”, a fost vandalizat. „Artistul stradal” a scris un mesaj obscen și apoi și-a îndreptat spray-ul de graffiti și spre mai multe biserici din București. Făptașul a fost prins de Poliție.
Surse judiciare au spus pentru GÂNDUL că individul a folosit un spray pentru graffiti pe mai multe lăcașuri de cult și monumente situate în Sectoarele 1 și 3.
El a scris diverse mesaje pe pereții Bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, de pe Str. Academiei nr. 22, Sector 1, și pe gardul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, situată Str. Scaune nr. 2, Sector 3.
De asemenea, el a desenat și pe ansamblul monumental „Memorialul Renașterii” și pe ansamblul monumental de statui ale lui „Iuliu Maniu”, situate în Piața Revoluției.
Cele două lăcașuri de cult și ansamblul monumental „Memorialul Renașterii” sunt clasate ca fiind monumente istorice, conform sursei citate.
„La data de 10 ianuarie 2024, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigații Criminale s-au sesizat din oficiu și au demarat cercetări într-un dosar penal, privind săvârșirea infracțiunilor de profanarea lăcașurilor sau obiectelor de cult și distrugere.
În fapt, în noaptea de 09/10 ianuarie 2024, ar fi fost efectuate înscrieri pe pereții mai multor lăcașuri de cult și monumente, situate în Sectoarele 1 și 3 ale Capitalei, unele dintre acestea fiind clasate ca monumente istorice.
Astfel, în urma cercetărilor și investigațiilor desfășurate de polițiștii din Capitală, a fost identificată persoana bănuită de comiterea faptelor, fiind efectuate demersuri, pentru depistarea acesteia și luarea măsurilor legale ce se impun.
Cercetările sunt continuate de către Serviciul de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de profanarea lăcașurilor sau obiectelor de cult și distrugere”, a anunțat Poliția.
„Memorialul renașterii – Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989” a apărut în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii și Cultelor în anul 2004, are 25 de metri înălțime.
Monumentul este realizat din granit și bronz, iar autorul este Alexandru Ghilduș. De-a lungul timpului, acesta a fost denumit „Cartoful pe Băț”, „Vector cu coroniță”, „Cartof tras în țeapă”, „Circumcizia ratată”, „Monumentul cu penetrare”, „Nuca-n țeapă”, „Fleica-n frigăruie”, „Un creier pe băț”, „Cartoful Revoluției”, „Țeava și testiculul”, „Kitsch cu patalama” sau „Măslină-n Scobitoare”.