Celebrul monument „Măslină-n scobitoare” de pe Calea Victoriei a fost VANDALIZAT. Ce mesaj a scris „artistul stradal” / Poliția l-a identificat

Celebrul monument „Măslină-n scobitoare” de pe Calea Victoriei a fost VANDALIZAT. Ce mesaj a scris „artistul stradal” / Poliția l-a identificat
Celebrul monument „Măslină-n scobitoare” a fost VANDALIZAT. Ce mesaj a scris „artistul stradal” / Sursa foto: Facebook Dan Popescu
Publicat: 10/01/2024, 15:25
Actualizat: 10/01/2024, 16:14

Memorialul Renașterii, monument care a născut mai multe controverse la momentul inaugurării sale, în urmă cu 20 de ani, fiind asemănat cu o „măslină-n scobitoare”, a fost vandalizat. „Artistul stradal” a scris un mesaj obscen și apoi și-a îndreptat spray-ul de graffiti și spre mai multe biserici din București. Făptașul a fost prins de Poliție.

Surse judiciare au spus pentru GÂNDUL că individul a folosit un spray pentru graffiti pe mai multe lăcașuri de cult și monumente situate în Sectoarele 1 și 3.

El a scris diverse mesaje pe pereții Bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, de pe Str. Academiei nr. 22, Sector 1, și pe gardul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, situată Str. Scaune nr. 2, Sector 3.

De asemenea, el a desenat și pe ansamblul monumental „Memorialul Renașterii” și pe ansamblul monumental de statui ale lui „Iuliu Maniu”, situate în Piața Revoluției.

Cele două lăcașuri de cult și ansamblul monumental „Memorialul Renașterii” sunt clasate ca fiind monumente istorice, conform sursei citate.

Celebrul monument „Măslină-n scobitoare” a fost VANDALIZAT. Ce mesaj a scris „artistul stradal” / Sursa foto: Facebook Dan Popescu
Celebrul monument „Măslină-n scobitoare” a fost VANDALIZAT. Ce mesaj a scris „artistul stradal” / Sursa foto: Facebook Dan Popescu

Suspectul a fost identificat

„La data de 10 ianuarie 2024, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigații Criminale s-au sesizat din oficiu și au demarat cercetări într-un dosar penal, privind săvârșirea infracțiunilor de profanarea lăcașurilor sau obiectelor de cult și distrugere.

În fapt, în noaptea de 09/10 ianuarie 2024, ar fi fost efectuate înscrieri pe pereții mai multor lăcașuri de cult și monumente, situate în Sectoarele 1 și 3 ale Capitalei, unele dintre acestea fiind clasate ca monumente istorice.

Astfel, în urma cercetărilor și investigațiilor desfășurate de polițiștii din Capitală, a fost identificată persoana bănuită de comiterea faptelor, fiind efectuate demersuri, pentru depistarea acesteia și luarea măsurilor legale ce se impun.

Cercetările sunt continuate de către Serviciul de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de profanarea lăcașurilor sau obiectelor de cult și distrugere”, a anunțat Poliția.

Monument controversat

„Memorialul renașterii – Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989” a apărut în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii și Cultelor în anul 2004, are 25 de metri înălțime.

Monumentul este realizat din granit și bronz, iar autorul este Alexandru Ghilduș. De-a lungul timpului, acesta a fost denumit „Cartoful pe Băț”, „Vector cu coroniță”, „Cartof tras în țeapă”, „Circumcizia ratată”, „Monumentul cu penetrare”, „Nuca-n țeapă”, „Fleica-n frigăruie”, „Un creier pe băț”, „Cartoful Revoluției”, „Țeava și testiculul”, „Kitsch cu patalama” sau „Măslină-n Scobitoare”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor