Centralele de apartament vor fi interzise în UE, conform unei directive votate în Parlamentul European

Publicat: 13 03. 2024, 12:15
Actualizat: 13 03. 2024, 12:17
FOTO - ARHIVĂ

Centralele de apartament vor fi interzise în Uniunea Europeană, după ce Parlamentul European a adoptat o Directivă privind schimbările climatice. Pentru a deveni lege, actul normativ trebuie acum să fie aprobat oficial și de Consiliul UE.

„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040.

Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili (centrala termică de apartament – n. red.) cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, a informat Parlamentul European, conform Adevărul.

Directiva a fost adoptată cu 370 de voturi pentru, 199 împotrivă și 46 de abțineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul UE.

Opt țări din UE au interzis deja centralele de apartament

Expertul în energie Dumitru Chisăliță afirmă că opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri:

  1. Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală
  2. Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale
  3. Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale
  4. Franța – datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor imobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere
  5. Austria – impune din anul 2024 interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice
  6. Germania – impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, de facto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere
  7. Marea Britanie – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi
  8. Belgia – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi, conform Știri de Cluj.

Adrian Teodorescu, Termoenergetica: Aceste centrale utilizează o materie primă pe care apoi o arunci la coș

Adrian Teodorescu, director general al Termoenergetica, a explicat, luni seară, în emisiunea „Cu Gândul la București”, care este politica Uniunii Europene față de centralele de apartament. Potrivit lui Adrian Teodorescu, aceste dispozitive ar putea fi interzise în viitorul apropiat. „Este o chestiune de ani”, spune directorul Termoenergetica.

„Privitor la politica aceasta a centralelor de apartament, sub aspectul uman, este absolut firesc ca cetățeanul să-și dorească un confort, căldură și confortul care ține de igienă. Dar, raportați-vă la următorul aspect: la Termoenergetica, la momentul acesta sunt racordate aproximativ 550 de mii de apartamente”, a precizat Adrian Teodorescu în emisiunea „Cu Gândul la București”, de luni seară.

Directorul general Termoenergetica este de părere că sistemul actual de termoficare, chiar dacă este învechit, ar fi cel mai eficient.

„Aceste centrale utilizează o materie primă, pentru confort personal, pe care, ulterior, o arunci la coș. Mai mult decât atât, rețeaua de distribuție a gazului nu ar permite debranșarea în totalitate și racordarea. Oricum, nu ar face față. Noi suntem într-o paradigmă, în sensul în care sistemul centralizat este învechit, iar acesta trebuie modernizat, adus la zi, dar este cel mai performant”, susține Adrian Teodorescu.

Șeful Termoenergetica susține că este „o chestiune de ani” până la interzicerea centralelor de apartament.

„Uniunea Europeană transmite un mesaj de zeci de ani: cine poluează, plătește. O centrală de apartament este poluantă. Folosește o materie primă. La un moment dat, legislația va ajunge acolo (la interzicerea centralelor – n.r.). Este o chestiune de câțiva ani”, mai susține Adrian Teodorescu.

Întreaga emisiune cu directorul Termoenergetica poate fi vizionată AICI: