Centralele pe gaz, INTERZISE în România! A fost anunțată data exactă când trebuie înlocuite

Publicat: 26 09. 2023, 10:39
Actualizat: 27 09. 2023, 09:21
centrale--epgaz-1
Centralele pe gaz, INTERZISE în România! A fost anunțată data exactă când trebuie înlocuite

Centralele pe gaz vor fi interzise în România! Uniunea Europeană a anunțat data exactă când trebuie înlocuite.

Noua directivă reformată privind eficiența energetică (UE) 2023/1791 tocmai a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Centralele pe gaz vor fi înlocuite cu pompe de căldură

Noua directivă a Uniunii Europene privind eficiența energetică va intra în vigoare pe 10 octombrie.

Centralele pe gaz, INTERZISE în România! A fost anunțată data exactă când trebuie înlocuite

Centralele pe gaz, INTERZISE în România! A fost anunțată data exactă când trebuie înlocuite

Țările UE au la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva

Totuși, țările vor avea la dispoziție o perioadă de 2 ani pentru a transpune această directivă. Obiectivul pentru 2030 pentru întreaga Uniune Europeană este ca prin aceasta nouă lege să se realizeze economii de 11,7% din energia finală și primară față de scenariul de referință (anul 2020).

Pentru fiecare țară, UE stabilește obligația națională de economisire anuală de energie finală cumulată: de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023.

Pentru următorii doi ani, din 2024 până în 2026, acesta va fi de 1,3%, iar următorii ani (2026 până în 2028) de 1,5%. În cele din urmă, va crește la 1,9% între 2028 și 2030, scrie Ziarul Românesc.

UE nu renunță la ideea de a interzice și sobele pe lemne

Uniunea Europeană vrea să interzică utilizarea sobelor pe lemne. Tranziția de la soba veche la centrala modernă pe peleţi sau biomasă este posibilă, dar e nevoie de subvenții pentru ca acest lucru să se concretizeze.

Tranziția nu se poate face fără subvenționare cu bani europeni, susține Asociația Forestierilor. Există deja exemple de bune practici în acest sens, în țări precum Germania, Austria sau Franța.

„Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea folosesc sobe vechi, cu randament scăzut și grad de poluare ridicat. Dezechilibrele de pe piața energiei și gazului metan, prețurile mari, războiul din Ucraina și direcția europeană de reducere a emisiilor de GES ne obligă la o schimbare majoră în schema de încălzire a locuințelor românești.

Pașii necesari pentru a ieși din schema uzată deja moral și economic sunt relativ simpli. Presupun înlocuirea sistemelor de încălzire vechi cu unele noi, cu randament mult mai ridicat, mai puțin poluante și care produc energie termică mai ieftină. Există soluții tehnice de mai multe tipuri – de la pompele de căldură, la centralele pe peleți sau biomasă.

Dacă în ceea ce privește pompele de căldură vorbim despre echipamente importate integral, peleții și, mai ales, biomasa ne sunt la îndemână. Cu investiții în utilaje și echipamente, sectorul forestier poate aduce cu ușurință biomasa la „gura sobei””, conform unui comunicat de presă semnat de ASFOR.