Ministrul demis al Mediului, Tanczos Barna, a afirmat într-o postare pe Facebook, că lucrează la un set de măsuri pentru reducerea poluării, prin care centralele termice de apartamente să fie interzise în blocurile nou construite.
El a precizat că poluarea aerului, odată cu venirea frigului, se simte mult mai puternic, deoarece substanțele nocive emise în urma încălzirii locuințelor rămân la un nivel mult mai jos, în apropierea suprafeței pământului.
„Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocate în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată”, scrie ministrul într-o postare pe Facebook.
Ministrul susține că traficul rutier reprezintă un factor major de poluare și îndeamnă populația să folosească mai mult transportul în comun.
„Campania #VinereaVerde atrage atenția asupra faptului că optând de cât mai multe ori pentru transportul în comun, putem reduce poluarea care provine din trafic, iar pentru încălzirea verde a locuințelor trebuie să găsim soluții de lungă durată”, a scris el.
Tanczos Barna a afirmat că centralele proprii reprezintă un factor de poluare. El spune că ar trebui interzise centralele individuale și instalate în locul lor panouri fotovoltaice.
„Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și ?????????̗?? ?? ? ??????? ???????? ??????? ??????? ?̂? ????????? ???? ?? ??????????? ????. Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”.
Ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna, a declarat că din luna decembrie se va suplimenta bugetul pentru instalarea de panouri fotovoltaice. El a precizat că vor fi alocați 20.000 de lei pentru fiecare proiect, iar beneficiarii ar trebuie să vină cu suma de 2.000 de lei.
„În decembrie, suplimentăm bugetul, căutăm soluţia ca cele 280 de milioane să fie suplimentate, mergem pe un sistem testat în februarie. Am îmbunătăţit sistemul prin ordin de ministru în februarie, vom aloca 20.000 de lei pentru fiecare proiect. Mergem pe sistemul de firme specializate şi autorizate să le monteze. Ele depun proiectele, este sunt cele care sunt pe site-ul AFM, vor fi selectate de acolo, pot fi alese firmele cu care se lucrează. Există şi o flexibilizare a schimbării instalatorului astfel încât să nu fie captivi persoanele care depun proiectele la o singură firmă”, a afirmat ministrul mediului.